ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

09:39 - 22 Αυγ 2014 | Φορολογία
Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Έξι θα είναι τελικά, όπως όλα δείχνουν, οι δόσεις εξόφλησης του φόρου ακινήτων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής για τις τελικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει στον κ. Χαρδούβελη τις προτάσεις του κόμματος για τις αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις στον φόρο, καθώς και για το θέμα των δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είπε ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων έως και το Μάρτιο του 2015 μπορούν να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Αυτό -θεωρητικά- σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε επτά, ωστόσο η τρόικα φέρεται να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δόσεις θα είναι τελικά έξι, δηλαδή η εξόφληση θα γίνει ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Την ίδια, όλοι οι φορείς της αγοράς ζητούν αλλαγές -δηλαδή μείωση- του φόρου.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ζήτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάρτιση ενός νέου νόμου για την φορολογία των ακινήτων, "που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία".

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίσματα, είπε αν επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% επί των νέων πραγματικών αντικειμενικών αξιών για τις ιδιοχρησιμοποιούμενες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και γενικότερα επαγγελματικές επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι ο συντελεστής θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 0,3% για κτίσματα οικοδομής που ανεγείρονται αν ηλεκτροδοτούνται, καθώς και -το αυτονόητο- να απαλλάσσονται του φόρου τα ημιτελή κτίρια εφόσον δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν αποφέρουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:29 - 22 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.