ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βασικότερες μεταβολές στο Φ.Π.Α. ακινήτων με τον πρόσφατο Ν.3522/2006

11:21 - 07 Φεβ 2007 | Φορολογία
Με το νέο φορολογικό νόμο 3522/22-12-2006, επήλθαν ορισμένες τροποποιήσεις, αντικαταστάσεις και συμπληρώσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν.2859/2000) αναφορικά με την επιβολή του φόρου στα νεόδμητα ακίνητα. Οι μεταβολές αυτές, έχουν ως χρόνο έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2006 (δηλ., ισχύουν εκ του χρόνου εφαρμογής του φόρου στα νεόδμητα ακίνητα), και αφορούν:

1)Την συμπλήρωση της έννοιας της παράδοσης ακινήτου (άρθρο 6 του Κώδικα Φ.Π.Α.) για την επιβολή του φόρου.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται πλέον ρητά ότι, ως παράδοση ακινήτου θεωρείται και :

(α) Η σύσταση ή η παραίτηση από το δικαίωμα πραγματικής δουλείας,

(β) Η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κύριων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί κοινόκτητου τμήματος οικοπέδου. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για κοινόκτητους, όπως αναφέρεται παραπάνω, χώρους, στους οποίους δεν αντιστοιχούν χιλιοστά επί του οικοπέδου. Δεν πρόκειται δηλ. για χωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ενδεικτικά, η αποκλειστική χρήση ανοιχτής θέσης στάθμευσης στην πυλωτή, η αποκλειστική χρήση κλειστής θέσης στάθμευσης (χωρίς χιλιοστά επί του οικοπέδου), η αποκλειστική χρήση πισίνας, ταράτσας κ.λπ.

2)Την αναδιατύπωση της έννοιας της αυτοπαράδοσης (άρθρο 7 του Κώδικα Φ.Π.Α.), για την περίπτωση της ιδιόχρησης νεόδμητου ακινήτου από κατασκευαστική επιχείρηση.

Η περίπτωση της ιδιόχρησηςαντιμετωπίζεται (εκ της εφαρμογής του νόμου), είτε (i) ως παράδοση σε μη φορολογητέα δραστηριότητα του ιδίου υποκειμένου ή χρησιμοποίηση για οποιονδήποτε σκοπό ξένο προς την επιχείρηση, οπότε συντρέχει λόγος αυτοπαράδοσης, είτε (ii) ως χρησιμοποίηση του ακινήτου για φορολογητέες πράξεις του ιδίου υποκειμένου οπότε δεν συντρέχει λόγος αυτοπαράδοσης.

Τα ανωτέρω είχαν εφαρμογή σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και πριν τις διατάξεις του Ν.3522/06.

3)Την συμπλήρωση των διατάξεων αναφορικά με το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης (άρθρο 16 του Κώδικα Φ.Π.Α.) κατά τον πλειστηριασμό.

Με τις νέες διατάξεις ορίζεται ρητά ότι, στην περίπτωση εκούσιου ή αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου υπαγόμενου σε Φ.Π.Α., ο φόρος καθίσταται απαιτητός σε κάθε περίπτωση πριν τη σύνταξη της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης.

4)Την αναδιατύπωση των διατάξεων περί της φορολογητέας αξίας νεόδμητου ακινήτου -αντικειμένου του Φ.Π.Α.- και την συμπλήρωση αυτών για την περίπτωση διαχωρισμού της επικαρπίας από την κυριότητα (άρθρο 19 του Κώδικα Φ.Π.Α.).

(α) Ως φορολογητέα αξία στην αυτοπαράδοση λαμβάνεται σύμφωνα με την περιπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρο 19 του Κώδικα Φ.Π.Α., «η τρέχουσα τιμή αγοράς των αγαθών ή παρόμοιων αγαθών ή, αν δεν υπάρχει τιμή αγοράς, το κόστος των αγαθών», κατά το χρόνο παράδοσής τους. Επειδή στην περίπτωση της αυτοπαράδοσης ακινήτου, η κατασκευαστική επιχείρηση δεν αγοράζει αλλά κατασκευάζει το ακίνητο, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται το κόστος κατασκευής

Τα ανωτέρω είχαν εφαρμογή σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και πριν τις διατάξεις του Ν.3522/06.

(β) Ορίζεται ότι σε περίπτωση διαχωρισμού της επικαρπίας από την κυριότητα, η αξία της επικαρπίας προσδιορίζεται σε ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 15 του Κώδικα Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Λαχεία (Ν.2961/22-11-2001).

5)Την συμπλήρωση των διατάξεων περί απαλλαγής από το φόρο, της παράδοσης νεόδμητου ακινήτου σε δικαιούχο απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης κατά την απόκτηση Α΄ κατοικίας (άρθρο 22 του Κώδικα Φ.Π.Α.).

Με τις διατάξεις του Ν.3522/06 συμπληρώνεται η περιπτ. λα΄ σημείο β΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α. και ορίζεται ότι απαλλάσσεται από Φ.Π.Α. η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κύριων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί κοινόκτητου τμήματος οικοπέδου εφόσον συνίσταται υπέρ ακινήτου που παραδίδεται σε δικαιούχο απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

6)Την συμπλήρωση των διατάξεων αναφορικά με το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (άρθρο 32 του Κώδικα Φ.Π.Α.).

Με τις διατάξεις του Ν.3522/06 προστίθεται, ως προϋπόθεση στο άρθρο 32 παρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.