ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βασικότερες μεταβολές στην τήρηση βιβλίων των επιτηδευματιών με το νέο φορολογικό Νόμο 3522/2006

11:24 - 07 Φεβ 2007 | Φορολογία
Με τον πρόσφατο φορολογικό Νόμο 3522/22-12-2006, και συγκεκριμένα με το άρθρο 28, επέρχεται μια πληθώρα αλλαγών όσον αφορά την τήρηση των βιβλίων των επιτηδευματιών. Στη συνέχεια γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των παραπάνω μεταβολών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.).

Ειδική ένταξη στα Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. βιβλία

Εντάσσονται, πλέον,στην τρίτη κατηγορία βιβλίων ανεξαρτήτως ύψους εσόδων οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρίες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου και οι αστικές εταιρίες που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών για όλες τις δραστηριότητές τους, εφόσον σ’ αυτές συμμετέχει τουλάχιστον ένα από τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ειδική ένταξη στα Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.βιβλία

O επιτηδευματίας που ασχολείται με την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων και του οποίου τα κέρδη προσδιορίζονται κατ’ ειδικό τρόπο στη φορολογία εισοδήματος εξαιρείται από την ειδική ένταξη στην δεύτερη κατηγορία βιβλίων ανεξαρτήτως ύψους εσόδων, οπότε εντάσσεται πλέον με τις γενικές διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Κώδικα. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε σκόπιμη για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση του επιτηδευματία αυτού με άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των συναλλαγών του επιτηδευματία με μεγάλα ακαθάριστα έσοδα μέσω της τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας.

Εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων ο πωλητής καπνοβιομηχανικών προϊόντων που πωλεί τα αγαθά του χονδρικά ή κατά κύριο λόγο χονδρικά και αποφεύγονται έτσι ακραίες καταστάσεις τήρησης βιβλίων Γ΄ κατηγορίας στις περιπτώσεις πραγματοποίησης λιανικών πωλήσεων σε μικρή έκταση.

Πλανόδιοι Πωλητές

Εντάσσεται, πλέον, στην πρώτη κατηγορία του Κ.Β.Σ. ανεξαρτήτως ύψους εσόδων και ο πλανόδιος πωλητής οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 28 του νέου Νόμου και κρίθηκε σκόπιμη για την εξομοίωση του συγκεκριμένου επιτηδευματία με τον πωλητή όμοιων ειδών στις λαϊκές αγορές.

Δικηγορικές Εταιρείες

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 28 του νέου Νόμου ορίζεται ρητά η ένταξη σε κατηγορία βιβλίων με βάση τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα και των δικηγορικών εταιρειών του Π.Δ. 518/1998. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Όρια τήρησης βιβλίων

Τα όρια τήρησης βιβλίων αντικαθίστανται και διαμορφώνονται, με την παράγραφο 6 του άρθρου 28 του νέου Νόμου, ως εξής:

«Κατηγορίες βιβλίων

όρια ακαθάριστων εσόδων

Πρώτη

μέχρι και 150.000 ευρώ

Δεύτερη

μέχρι και 1.500.000 ευρώ

Τρίτη

άνω των 1.500.000 ευρώ»

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα όρια τήρησης βιβλίων είχαν ως εξής:

Κατηγορίες Βιβλίων

όρια ακαθαρίστων εσόδων

Πρώτη μέχρι και

Ευρώ 100.000

Δεύτερη μέχρι και

Ευρώ 1.000.000

Τρίτη άνω των

Ευρώ 1.000.000

Σύνταξη απογραφής κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο (Βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.)

Τα ακαθάριστα έσοδα της πρώτης διαχειριστικής περιόδου του επιτηδευματία της Β΄ κατηγορίας δεν ανάγονται, πλέον, σε ετήσια βάση για την υποχρέωση σύνταξης απογραφής.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε σκόπιμη για την αποφυγή ακραίων περιπτώσεων υποχρέωσης τήρησης απογραφής στη λήξη της πρώτης διαχειριστικής περιόδου από επιτηδευματίες που λειτούργησαν για μικρό χρονικό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.