ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανάτσιου: Το λαθρεμπόριο κόβει πόρους και φέρνει φόρους

14:04 - 01 Δεκ 2016 | Φορολογία
Παπανάτσιου: Το λαθρεμπόριο κόβει πόρους και φέρνει φόρους
Η κυβερνηση έχει ισχυρή την πολιτική βούληση να πατάξει το λαθρεμπόριο αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα με όσα ανεφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου κατά την τελετή παράδοσης ειδικού κινητού Scanner στο Γ4 Τελωνείο Πειραιά δωρεά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ΑΕ.
Μάλιστα επισήμανε ότι εφόσον είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα "δε θα χρειάζονταν τόσοι φόροι". "Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση" σημείωσε και ανέλυσε τις δράσεις της κυβερνησης για την αντιμετώπισης του θέματος. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μάλιστα σημείωσε τόνισε ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου μπορεί να δώσει πόρους για κοινωνική πολιτική.

Ο ΓΓΔΕ  Γ. Πιτσιλής μιλώντας στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι το νέο scanner, η δωρεά του οποίου στοίχισε 2 εκ. ευρώ, θα ενισχύσει σημαντικά τις υπηρεσίες στον αγώνα κατά της λαθραίας διακίνησης προϊόντων,  ενώ ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 θα ενταχθούν στη δύναμη των τελωνείων άλλα 4 τέτοιου είδους κι αλλα 6 μικρότερα για ανίχνευση λαθραίων εμπορευμάτων. Επίσης από το νέο χρόνο ιθα προκηρυχθεί η προμήθεια άλλων 10 κινητών scanner όμοιων με αυτο που παραδόθηκε. Τέλος με την έναρξη του έτους αναμένεται  να ξεκινήσει η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Στο μεταξύ οπως οι συνεχείς αυξήσεις φόρων στα καπνικά φέρνουν διόγκωση της καθραίας αγοράς η οποία αυξήθηκε στο 21% το πρώτο εξάμηνο του 2916 σύμφωνα με ποσά είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΕ Χρήστος Χαρπαντίδης. Όπως τόνισε εξαιτίας του φαινομένου 60 χιλιάδες οικογένειες που ασχολούνται με τον κλάδο των καπνικών απειλούνται. 
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΙΟΒΕ η σταδιακή αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού την επόμενη τριετία και όχι η επικείμενη απότομη μεγάλη ακαριαία αύξηση θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των δημοσίων εσόδων. Η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Επιπτώσεις από τη νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού» εξετάζει τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η προγραμματισμένη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού, τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και ευρύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Από την 1.1.2017, σύμφωνα με τον Ν.4389/2016, προβλέπεται η αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από €156,7 σε €170 ανά φορολογική μονάδα. Με την αύξηση αυτή το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον €121,8 εκατ. φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση. Η νέα μελέτη του ΙΟΒΕ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό, το οποίο η αγορά διαμηνύει σε όλους τους τόνους τα τελευταία χρόνια, ότι η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών (κατά 40-50 λεπτά ανά 20 τσιγάρα και 50 λεπτά ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού), θα ωθήσει σε περαιτέρω μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού, στρέφοντας τους καπνιστές σε προϊόντα λαθρεμπορίου και συνεπώς δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.

 

Σε ό,τι αφορά στη διείσδυση των παράνομων τσιγάρων, οι εκτιμήσεις  του ΙΟΒΕ υπολογίζουν ότι, με την επικείμενη αύξηση από την 1.1.2017, θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.

 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.