ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μαύρα» Χριστούγεννα: Ρεκόρ... υπερφορολόγησης σημειώνει η κυβέρνηση

12:54 - 10 Δεκ 2016 | Φορολογία
«Μαύρα» Χριστούγεννα: Ρεκόρ... υπερφορολόγησης σημειώνει η κυβέρνηση
Ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ο φόρος εισοδήματος και οι δόσεις του ΦΠΑ εύχονται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «χρόνια πολλά»!

Ουδείς γνωρίζει αν η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα, καθώς ο καθένας το αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας φορολογούμενος θα κληθεί να βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη! 

Η ελληνική κυβέρνηση, κατέρριψε κάθε ρεκόρ φορολόγησης και για τον μήνα Νοέμβριο ενώ θυμίζουμε ότι σήμερα τα μεσάνυχτα, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός που προβλέπει επιπλέον φόρους 1,1 δισ. ευρώ και νέες περικοπές δαπανών και συντάξεων 1,5 δισ. ευρώ για το 2017. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός αναζητά συνολικά έσοδα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να διατηρηθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο ενδεκάμηνο, με στόχο την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ώρα που η πρόβλεψη για πλεόνασμα κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ δείχνει να είναι εφικτή.

Επι της ουσίας, μέσα στις περίπου 3 εβδομάδες που απομένουν μέχρι την 30η Δεκεμβρίου, πρέπει να «βρεθούν» 4 δισ. ευρώ από τέσσερις διαφορετικούς φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, αλλά και μηνιαίες δόσεις διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 του μήνα λήγουν οι προθεσμίες για την καταβολή:

  1. της πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ του 2016 για περισσότερους από 6,36 εκατ. φορολογούμενους, που πρέπει να καταβάλουν 624 εκατ. ευρώ,
  2. της έκτης ή της έβδομης μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε σε 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα για τη χρήση του 2015. Το συνολικό ποσό του φόρου που πρέπει να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ,
  3. της πρώτης δόσης ΦΠΑ ή ολόκληρου του ΦΠΑ Νοεμβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Νοεμβρίου, αλλά και της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ Οκτωβρίου που βεβαιώθηκε στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων εντός του Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1 δισ.,
  4. των τελών κυκλοφορίας από πάνω από 5 εκατ. κατόχους οχημάτων, ποσό που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ,
  5. των μηνιαίων δόσεων διαφόρων ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων. Στις 30/12 λήγουν οι μηνιαίες δόσεις για τις 100 δόσεις και της πάγιας ρύθμισης. Το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Χάρης Αποστολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 10 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.