ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρένο στη φοροδιαφυγή λόγω capital controls

15:27 - 16 Δεκ 2016 | Φορολογία
Φρένο στη φοροδιαφυγή λόγω capital controls
Διπλασιασμό της χρήσης πιστωτικών καρτών διαπιστώνει η έκθεση για την οικονομία της ΤτΕ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σαν αποτέλεσμα να εισπράττεται ο ΦΠΑ και να αυξάνονται τα δημόσια έσοδα.

Ειδικότερα, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ζητά επιπλέον κίνητρα για περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, αφού στην ανάλυση της έκθεσης σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 το μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσω πλαστικού χρήματος διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 και ανήλθε σε 9,4%, την υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ιστορικά.

 

Μάλιστα η έκθεση αναφέρει ότι η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν 5,4% το 2007. Η αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος συνεχίστηκε και το 2016 και ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο στο 11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

 

Από την άλλη, παρατηρεί ότι η αύξηση των εσόδων ΦΠΑ βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την ετήσια συρρίκνωση της φορολογικής βάσης στις αντίστοιχες περιόδους κατά 0,5%, 2,5% και 0,8%, ενώ η σύνθεση της φορολογικής βάσης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη σε ετήσια βάση.

 

Θεματική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ λόγω πλαστικού χρήματος

 

Από το γ’ τρίμηνο του 2015 και έπειτα διαπιστώνεται μια αποσύνδεση των εσόδων ΦΠΑ τόσο από την εξέλιξη της φορολογικής βάσης όσο και από τη διαμόρφωση των φορολογικών συντελεστών.

 

Έτσι, κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016, τα έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκαν θεαματικά σε ετήσια βάση, κατά 8,5%, 18,0% και 15,9% αντίστοιχα.

 

Η έντονα αυξητική πορεία των εσόδων ΦΠΑ από το τέλος του 2015 υποδηλώνει τη θετική επίδραση άλλων παραγόντων, από τη φορολογική βάση και τους φορολογικούς συντελεστές.

 

ΤτΕ: Τα capital controls περιόρισαν την φοροδιαφυγή

 

Στον βαθμό που η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ευνοούνται από τη χρήση μετρητών, η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και η επακόλουθη αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ενδέχεται να έχουν περιορίσει το περιθώριο της φοροδιαφυγής, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

 

Η υπόθεση αυτή συνάδει με την αρνητική συσχέτιση που έχει παρατηρηθεί μεταξύ της παραοικονομίας και της κατά κεφαλήν χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

Στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται ότι η εμπειρική διερεύνηση της σχέσης μεταξύ πλαστικού χρήματος και εσόδων ΦΠΑ με τη χρήση υποδειγμάτων σταθερών παραμέτρων καταδεικνύει ότι μια αύξηση στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω πλαστικού χρήματος κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% το πρώτο έτος, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να ανέλθει έως περίπου 6%.

 

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος που παρατηρήθηκε το γ’ τρίμηνο του 2015 δικαιολογεί αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 0,6-0,9 δισ.€ έως και το β’ τρίμηνο του 2016.

 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υπό το φως της τελευταίας σημαντικής εξέλιξης, δηλαδή τη συμπερίληψη ειδικής παραγράφου για την Κύπρο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πριν από λίγο ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.