ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXIS. Μια πονεμένη ιστορία…

07:58 - 19 Δεκ 2016 | Φορολογία
Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXIS. Μια πονεμένη ιστορία…
Το 2011 έγινε η πρώτη νομοθέτηση. Το Φθινόπωρο του 2013 η τεχνική υποδομή (server) ήταν έτοιμη να μπει σε πλήρη λειτουργία. Δόθηκαν μάλιστα και οι πρώτες 54 άδειες, ταμειακών μηχανών νέου τύπου και ξεκίνησαν 600 φορολογικοί μηχανισμοί και οι ταμειακές μηχανές νέου τύπου να στέλνουν δεδομένα. Το σύστημα λειτούργησε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα και τον Ιανουάριο του 2014 η αποστολή των δεδομένων διακόπτεται.

Την 1η Ιανουαρίου του 2015 καταργούνται ανεξήγητα οι εξουσιοδοτικές διατάξεις του νόμου του 2011 και πέφτουμε σε νομοθετικό κενό.

 

Τον Ιούλιο του 2015 ετοιμάστηκε η Υπουργική απόφαση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γ.Γ.Π.Σ που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αλλά κατά την διαδικασία υπογραφής της διαπιστώθηκε το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί την 1/1/2015 με την κατάργηση των εξουσιοδοτικών διατάξεων στον υπουργό.

 

Τον Ιανουάριο του 2016 ετοιμάζονται οι νέες διατάξεις και μπαίνουν στο συρτάρι του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος διεκτραγωδεί με ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό τα απερίγραπτο χάλι,  ανακοινώθηκε ότι οι νέες διατάξεις είναι έτοιμες και θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή τον Ιούλιο, ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 3/8/2016 (ν.4410/2016 – ΦΕΚ 141/Α/3-8-2016).

 

Οι σχετικές διατάξεις που προέβλεπαν την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. μεταξύ των άλλων και με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Γραμματείας, παρέμειναν για ακόμη μία φορά στα συρτάρια του υπουργείου.

 

Παραμονές του χρόνου που φεύγει, στο νομοσχέδιο για το «Πλαστικό χρήμα» φαίνεται πάλι πως κάτι αρχίζει να αναθερμαίνεται, πλην όμως τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά…

 

Μια αγορά που κανένας δεν ξέρει τους τζίρους της

Ο λόγος, όπως καταλαβαίνετε, για το πολύπαθο μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις πληροφοριακές υποδομές του Υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του οποίου συνεχώς αναβάλλεται με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε μέρα φορολογικά έσοδα ακαθόριστου μεν, αλλά σίγουρα, μεγάλου ύψους. (σ.σ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι χάνονται ετησίως έσοδα ύψους 5 δις ευρώ από τον ΦΠΑ).

 

Μία από τις παρενέργειες, εκτός από την ασύλληπτη φοροδιαφυγή και την ακαμψία της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες, είναι η αδυναμία του Κράτους και των θεσμικών εκπροσώπων της Οικονομίας, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στο reporter.gr, να έχουν ακριβή αντίληψη για τον τζίρο και την κίνηση της αγοράς.

 

Όπως ορίζεται στο άρθρο 69 του νομοσχεδίου για το «Πλαστικό χρήμα» που ψηφίζεται στη Βουλή, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα στοιχεία των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσής τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ.

 

Κοντολογίς, οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζουν τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών και άλλων συναλλαγών, αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων. Έτσι θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της συναλλαγής και η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ελέγχει τον τζίρο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Τα ζώα μου αργά…
Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, καθώς η εφαρμογή του μέτρου, θα βοηθήσει και τους κλαδικούς ελέγχους που σχεδιάζει η ΓΓΔΕ, η οποία θα μπορεί να έχει μία πειστικότερη εικόνα της αγοράς και να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις και ποιοι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου.

 

Αφετέρου, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών που (κανονικά θα έπρεπε να…) υποβάλλονται σε μηνιαία βάση από τις υπόχρεες επιχειρήσεις δεδομένου ότι ο νόμος εφαρμόζεται κατά το δοκούν και θα βάλει τέλος στα πλαστά τιμολόγια.

 

Τι προκαλεί και αυτή τη φορά δικαιολογημένη καχυποψία και αβεβαιότητα; Το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου διαπιστώνεται μια… «δημιουργική ασάφεια», ως προς την εφαρμογή του μέτρου και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διασύνδεση των ταμειακών με το Τaxis.

 

Όπως αναφέρεται στην σχετική διάταξη, οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

 

Δε θα λέγαμε ότι η διατύπωση αυτή, μαρτυρά κάποιου είδους βιασύνη…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 19 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.