ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητικές ντρίμπλες με το αφορολόγητο

14:20 - 11 Ιαν 2017 | Φορολογία
Πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το «ξεπάγωμα» της αξιολόγησης αναμένεται να έχουμε σήμερα, καθώς τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούν οι δανειστές, και πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το 2018 και τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και στην αυριανή με τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μείωση του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 6.800 ευρώ περίπου, από τα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Αυτό ως απάντηση στο αίτημα των Θεσμών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που είναι και το κεντρικό τόσο του ΔΝΤ – Βερολίνου όσο και εγχώριων παραγόντων όπως ο ΣΕΒ.
Το ζήτημα είναι ότι η ανάδειξη του θέματος βάζει και πάλι στη γωνία την κυβέρνηση, που με δηλώσεις τόσο του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα. Αναζητείται επικοινωνιακό δηλαδή σερβίρισμα που ούτως ή άλλως έχει ήδη γίνει με την απόδοση στους θεσμούς της επιμονής για «κούρεμα» των ορίων κάτω από τα οποία δεν υπάρχει φόρος. Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση πάντως είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος ότι στην Ελλάδα το 1/3 πληρώνει φόρους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.