ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφίγγει» ο κλοιός σε κακοπληρωτές και φοροφυγάδες από την ΑΑΔΕ

10:06 - 22 Μαρ 2017 | Φορολογία
«Σφίγγει» ο κλοιός σε κακοπληρωτές και φοροφυγάδες από την ΑΑΔΕ
Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές –χρήστες τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο και τα δηλωθέντα εισοδήματα του κάθε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται. Αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων και από εκεί θα εντοπίζονται αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον προς διερεύνηση.
Παράλληλα με το νέο απλοποιημένο σύστημα κατασχέσεων που ήδη δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναμένεται να λειτουργήσει ως όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για άυξηση των εσόδων και είσπραξη «χαμένων» φόρων.
 
Αυτό δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε τις προτεραιότητες της φορολογικής αρχής και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η  αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων των πολιτών θα διασταυρώνονται με ταχείες διαδικασίες με τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων για να διερευνάται ένα υπάρχει φοροδιαφυγή.
 
Το σύστημα, στα τέλη 2016 λειτούργησε πιλοτικά στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου να εντοπιστούν εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
 
Στη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών ενώ εξαιρούν τα δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις. Πλέον το νέο σύστημα, αναμένεται να παραδοθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία εντός των επομένων ημερών και από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από το ΕΚΔΔΑ για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.