ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα ύψους 500-1000 ευρώ σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

18:50 - 26 Μαϊ 2017 | Φορολογία
Πρόστιμα ύψους 500-1000 ευρώ σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις
Πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο θα επιβάλλεται σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, το οποίο επίσης ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο και την Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με το εξωτερικό για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και τη λειτουργία Φορολογικής Ακαδημίας για νεοπροσληφθέντες εφοριακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Πλέον, με το νομοσχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει πλέον το «παράθυρο» που υπάρχει από το 2015 για να μην πληρώνουν πρόστιμο όσοι δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ και πιάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, π.χ. οι γιατροί. Με τη διάταξη του 2015 τα πρόστιμα υπολογίζονταν ως ποσοστό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο δημόσιο, με συνέπεια να μην προκύπτει κόστος για μη έκδοση αποδείξεων ή να καθίσταται δυσχερής και μαχητός ο υπολογισμός του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

 

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' Κατηγορίας) το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1000 ευρώ ανά έλεγχο.

 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για αγαθά ή υπηρεσίες αξίας άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.