ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φραγή στις ηλεκτρονικές ΑΠΔ για τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές

08:45 - 25 Σεπ 2017 | Φορολογία
Φραγή στις ηλεκτρονικές ΑΠΔ για τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές
Φρένο βάζει στις ηλεκτρονικές ΑΠΔ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε μια προσπάθεια να πολεμήσει τους συστηματικούς κακοπληρωτές, μερικοί εκ των οποίων διαθέτουν χρέη ύψους έως και 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιώντας διάταξη νόμου του παρελθόντος το ΚΕΑΟ έχει βάλει φραγή στην ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν, είναι εικονικές ή διοικούνται από αχυρανθρώπους.

Το ΚΕΑΟ, ενεργοποιώντας διάταξη του 2013 έχει αποκλείσει από την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ για περίπου 1.100 οφειλέτες, ενώ η Διεύθυνση Ασφάλισης του ΕΦΚΑ έχει ενεργοποιήσει άλλες 500 φραγές σε επιχειρήσεις με χρέη άνω των 500.000 ευρώ.

Οι εν λόγω οφειλέτες καλούνται να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής ενός υποτυπώδους συστήματος Risk Analysis, το Κέντρο εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές, δημιουργεί ξεχωριστό προφίλ για κάθε οφειλέτη και καθορίζει τον βαθμό επισφάλειας της οφειλής. Στο στόχαστρό του έχουν τεθεί οι λεγόμενοι «στρατηγικοί» οφειλέτες εκείνοι δηλαδή που έχουν ως στόχο την μη καταβολή οφειλόμενων αλλά και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων, με 27 υποκαταστήματα, ανά την επικράτεια, για τα οποία σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο ΚΕΑΟ έχει ιδρυθεί ξεχωριστή επιχείρηση με την μορφή ΙΚΕ. Κοινό τους σημείο είναι ο διαχειριστής, ίδιος σε όλα τα υποκαταστήματα, ο οποίος μάλιστα εμφανίζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σχεδόν μηδενικά εισοδήματα. Το ΚΕΑΟ διαπίστωσε ότι ενώ και οι 27 επιχειρήσεις υπέβαλλαν ΑΠΔ, δεν πλήρωναν τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις εισφορές. Έτσι, προχώρησε στην φραγή της ηλεκτρονικής ΑΠΔ, ασκώντας πίεση στους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν έστω ένα μέρος από τα οφειλόμενα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Η λίστα των οφειλετών συνεχίζεται, με πολύ γνωστά μπαρ, που εμφανίζουν ως υπεύθυνο της επιχείρησης αλλοδαπούς ή υπερήλικες, αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με οφειλές άνω των 30 εκατ. ευρώ που δεν έχουν πληρωθεί από το 1985, σουβλατζίδικα με οφειλές 300.000 ευρώ, επιχειρήσεις με εικονικούς εργαζόμενους καθώς και παλαιές επιχειρήσεις που μπαίνουν σε ρύθμιση, πληρώνουν μια δόση, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια κλείνουν και ανοίγουν νέα καταστήματα μηδενίζοντας τα χρέη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλες οφειλές καταγράφονται επίσης στους κλάδους φύλαξης, καθαρισμού αλλά και ανακύκλωσης, στην εστίαση και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Ωστόσο, παρότι η πίεση με την φραγή των ηλεκτρονικών ΑΠΔ έχει οδηγήσει περίπου 300 επιχειρήσεις να ενταχθούν σε ρύθμιση και παράλληλα να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, οι παλαιές επιχειρήσεις που κατ’ εξακολούθηση δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές δε φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επικεφαλής του ΚΕΑΟ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κατά κύριο λόγο στα νέα χρέη, την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα 23 και πλέον δισ. ευρώ οφειλών, μόλις το 30% μπορεί να διακανονιστεί και κατά συνέπεια να πληρωθεί.

Εφικτός φαίνεται ο στόχος για 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017, καθότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το Κέντρο εισέπραξε 725 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τον Ιούλιο εισπράχθηκαν 112 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 59 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις οφειλών και τα 53 εκατ. ευρώ προήλθαν μέσω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και της απειλής κατασχέσεων. Αντίστοιχα και τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ προήλθαν από ρυθμίσεις και τα 43 εκατ. ευρώ από την απειλή των κατασχέσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.