ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΔΟΕ: Μέσω facebook και mail αποκάλυψε απάτη εκατομμυρίων στον Aσπρόπυργο

15:08 - 26 Ιαν 2018 | Φορολογία
ΣΔΟΕ: Μέσω facebook και mail αποκάλυψε απάτη εκατομμυρίων στον Aσπρόπυργο
Κύκλωμα διακίνησης λαθραίων προϊόντων αποκάλυψε το ΣΔΟΕ με έρευνα που διεξήγε τις γιορτές. Αφορά εμπορεύματα που με αφετηρία την Κίνα προορίζονταν για την Ιταλία αλλά φαίνεται ότι … στάθμευσαν και λίγο στην Ελλάδα χωρίς όμως να καταβληθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ.

 «Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε η Κατερίνα Παπαντάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών.

«Είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Αφορά απάτη με εμπορεύματα από την Κίνα σε βάρος του Δημοσίου και της ΕΕ. Σχετίζεται με το τελωνειακό καθεστώς 42 για τη διακίνηση εμπορευμάτων που είναι σε εισαγωγή από τρίτη χώρα, εκτελωνίζονται στην Ελλάδα αλλά απαλλάσσονται από ΦΠΑ καθώς προορίζονται για άλλη χώρα ης ΕΕ» ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Στ. Θωμαδάκης σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι και συμπλήρωσε:

«Βρήκαμε 9 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά 1500 εισαγωγές. Επίσης 17 ιταλικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως αποδέκτες. Προβήκαμε σε 6 συλλήψεις και ακόμη 9 είναι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, απάτη κτλ). Κατασχέθηκαν 49 εμπορευματοκιβώτια με ενδύματα κι άλλα είδη «μαϊμού» σε ένα container. Βρέθηκαν και κάποια μηχανήματα. Πολύτιμες πληροφορίες πήραμε και βρήκαμε ένα ολόκληρο κύκλωμα μέσω mail – facebook

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη υπολογίζεται ότι «τα διαφυγόντα έσοδα είναι από ΦΠΑ φόρους κτλ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.» Όπως είπε «η έρευνα έγινε από υπαλλήλους τις μέρες των γιορτών με αυταπάρνηση.  Την εβδομάδα κείνη άνοιξαν τα 49 containers. Έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol – Europol για στοιχεία κινέζων που έχουν υποβάλλει σε ΓΕΜΗ για ενάρξεις αλλά και Γάλλων – Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων. Επίσης έχουν υποβληθεί στην Ιταλία αιτήματα για δικαστική συνδρομή.»

«Εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη να είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε πως «το μεράκι των ερευνητών και η συσσώρευση της εμπειρίας έφερε αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τι έχει γίνει από το 2014 και μετά. Ενδεικτικό του όγκου των εμπορευμάτων είναι το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να καταβληθεί ο ΦΠΑ.».
Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:27 - 26 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.