ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσοχή: Η νέα «παγίδα» της ΑΑΔΕ σε όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι

10:11 - 13 Μαρ 2018 | Φορολογία
Προσοχή: Η νέα «παγίδα» της ΑΑΔΕ σε όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι
Μια... «παγίδα» στους φορολογούμενους που δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών για να γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους, στήνει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προσπαθώντας να κάνει «τσακωτές» περιπτώσεις ψευδούς φιλοξενίας.

Πιο αναλυτικά, στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το γνωστό μας Ε1 αναμένεται για πρώτη φορά να κάνει την εμφάνισή του ένας νέος κωδικός (007-008) στον πίνακα 2 των πληροφοριακών στοιχείων.

Εκεί, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που να είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, τα οποία είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι το τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Με τον τρόπο αυτό, η Εφορία θα είναι σε θέση να ελέγξει αν πρόκειται για πραγματική ή εικονική φιλοξενία καθώς στο κοινωνικό μέρισμα που μοιράστηκε τον Δεκέμβριο, αποκαλύφθηκε πως 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Απ' αυτούς, ένα αρκετά μεγάλο ποστοστό ήταν φιλοξενούμενοι-μαϊμού και δεν ήταν λίγοι όσοι έχασαν το κοινωνικό μέρισμα. 

Γιατί όμως κάποιος δηλώνει ψευδή φιλοξενία; Για τους ακόλουθους δύο λόγους:

Τα τεκμήρια διαβίωσης: Όποιος συμπληρώνει τον κωδικό 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1, δεν βαρύνεται με το τεκμήριο της κύριας κατοικία κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης. Συνεπώς, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα γνωρίζουν ότι το τεκμήριο της κατοικίας μπορεί να τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να το αποφύγουν.

Το φόρο από εισοδήματα ενοικίων: Με τη δήλωση της φιλοξενίας, δηλώνεται ο ΑΦΜ του ατόμου που φιλοξενεί, η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η φιλοξενία και οι μήνες της φιλοξενίας. Όχι όμως και η διεύθυνση. Επομένως, ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη, θα το απαλλάξει και από τον φόρο εισοδήματος από ακίνητα που υπολογίζεται πλέον με συντελεστές από 15% έως και 45%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.