ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων το Ε3 και τα POS

09:36 - 08 Ιαν 2019 | Φορολογία
Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων το Ε3 και τα POS
Με την επεξεργασία των στοιχείων του Ε3 η φορολογική διοίκηση αναμένεται να εστιάσει με τη νέα χρονιά σε περιπτώσεις που δυνητικά υπάρχει απόκρυψη πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα ο ελεγκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εστιάσει εκεί που καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων και δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων και δαπανών, που έχουν καταγραφεί για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Επίσης σε περιπτώσεις που δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και η υποχρέωσης δήλωσης των συσκευών POS που διαθέτουν στο έντυπο Ε3.    

 

Είναι προφανές ότι λόγω των πολλών στοιχείων που καταγράφονται στο έντυπο Ε3 μπορεί η διοίκηση να εκτιμήσεις περιπτώσεις πιθανής φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι από τα έντυπα Ε3 που υποβλήθηκαν πέρυσι μαζί με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αξιοποιούν τα ποσά των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων και κυρίως των δαπανών  που αναγνωρίστηκαν για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα. Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται σε στατιστική επεξεργασία, προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για τους μέσους όρους ακαθάριστων εσόδων και δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων στις οποίες θα εντοπιστούν σημαντικές αποκλίσεις από τους μέσους όρους που θα έχουν καταγραφεί, αυξάνουν τους πόντους στο point system των ελέγχων.

 

Έλεγχοι για POS

 

Παράλληλα, μετά τις 15 Ιανουαρίου οπότε λήγει η προθεσμία για τη δήλωση τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών, θα τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για ελέγχους με έμφαση στα POS καθώς περίπου 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν μία ή περισσότερες από τις 143 δραστηριότητες έχουν υποχρέωση χρήσης POS και διασύνδεσης με τραπεζικό λογαριασμό. Τα πρόστιμα κατά περίπτωση κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ για όσους δεν ενσωμάτωσαν στο Ε3 το POS, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.