ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντός των επομένων εβδομάδων η απόφαση Πιτσιλή για δωρεές,γονικές παροχές

16:26 - 08 Ιαν 2019 | Φορολογία
Εντός των επομένων εβδομάδων η απόφαση Πιτσιλή για δωρεές,γονικές παροχές
Αλλάζει μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων για δωρεές και γονικές παροχές. Ηδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσική έχει ξεκινήσει μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη να επεξεργάζονται το νέο τρόπο υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Μέχρι να ανακοινωθεί ο νέος τρόπος υποβολής, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις επόμενες εβδομάδες τις δηλώσεις φόρου που αφορούν χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως όριζε ο προϋπάρχων νόμος 2961 του 2001, για τη φορολογία κληρονομιών δωρεάν και γονικών παροχών, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, στην οποία βρίσκεται ο τόπος κατοικίας του δωρητή. Μελλοντικά με δεδομένη τη σταδιακή ηλεκτρονικοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών της φορολογικής αρχής, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και  η διαδικασία δήλωσης φόρου για δωρεές και γονικές παροχές, με τη δημιουργία συγκεκριμένης μηχανογραφικής εφαρμογής. 

 

Πόσο κοστίζει σήμερα η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης 

 

Αλλαγές με αυξήσεις αλλά και μειώσεις στο κόστος πλασματικών ετών φέρνει το 2019 για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που επιθυμούν-αλλά και πληρούν  τις προϋποθέσεις-να συνταξιοδοτηθούν εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. Το κόστος υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό και το ύψος των σημερινών εισφορών. Ετσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις  εισφορές στο 13,3%. Αντίθετα για τους δημοσίους υπαλλήλους το κόστος αυξάνεται, ακολουθώντας τη σταδιακή, από το 2017 και έως το 2020, αύξηση των εισφορών που προβλέπεται για το δημόσιο ως εργοδότη. 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 08 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.