ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καλοκαίρι του 2020 η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

09:58 - 16 Δεκ 2019 | Φορολογία
Το καλοκαίρι του 2020 η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα θα εκδίδονται τα τιμολόγια, που αποτυπώνουν τα στοιχεία των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, ενώ τα δεδομένα τους θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας από τους εκδότες στους λήπτες. Ταυτόχρονα, θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά και στα συστήματα TAXIS και TAXISNET, ενή η διαδικασία θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά τους, οι λήπτες θα επιβεβαιώνουν αυτόματα τα δεδομένα των τιμολογίων που θα τους αποστέλλονται. Έτσι, οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα παρακολουθούνται, θα διασταυρώνονται και θα επαληθεύονται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα καταργηθεί η διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση τιμολογίων μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων. Παράλληλα, τα στοιχεία των τιμολογίων, τα οποία θα εκδίδονται και θα διακινούνται μεταξύ των επιχειρήσεων ή και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα διαβιβάζονται και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση.

Τέλος, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελεύθερων επαγγελματιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.