ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία ΙΟΤΑ-ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

10:50 - 29 Ιαν 2020 | Φορολογία
Συνεργασία ΙΟΤΑ-ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και ο Ενδοευρωπαϊκός Οργανισμός Φορολογικών Διοικήσεων (IOTA), υπό την Προεδρία του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, υπέγραψαν την ανανέωση Μνημονίου Κατανόησης (MOU) για τη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.

Οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται από το 2000, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη συνεργασία για την προώθηση δίκαιων και αποδοτικών φορολογικών συστημάτων και για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Φορολογικής Διοίκησης.

Το μνημόνιο υπογράφεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του IOTA στην 8η Συνάντηση του ΟΟΣΑ /G20 πλαισίου Ενσωμάτωσης για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά των Κερδών (Πλαίσιο Ενσωμάτωσης). Από την έναρξη του πλαισίου ενσωμάτωσης το 2016, ο IOTA υπήρξε ένας αξιόπιστος συνεργάτης του ΟΟΣΑ, ως επίσημος παρατηρητής στο Πλαίσιο Ενσωμάτωσης καθώς και στην ανάπτυξη και διεξαγωγή περιφερειακών συνεδριάσεων για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη μεταφορά των κερδών στις χώρες της Ευρασίας. Αυτές οι συναντήσεις αποτελούν βασικό στοιχείο του Πλαισίου Ενσωμάτωσης, επιτρέποντας σε όλες τις χώρες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους αναφορικά με την εφαρμογή του BEPS σε περιφερειακό πλαίσιο και να τροφοδοτούν τις προοπτικές τους στον παγκόσμιο διάλογο.

Ένα άλλο παράδειγμα στενής συνεργασίας είναι ο ρόλος του IOTA ως Παρατηρητή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών σε Φορολογικά Θέματα που διενεργείται από τον ΟΟΣΑ, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και πρακτικές λύσεις για την επιτυχή εφαρμογή των διεθνών προτύπων για τη φορολογική διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

Η οργάνωση κοινών εκδηλώσεων σε ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα της διεθνούς φορολογίας - η καινοτομία στην είσπραξη των φόρων, η Διαδικασία Αμοιβαίας Συμφωνίας (MAP), transfer pricing και οι έμμεσοι φόροι, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών αρχών - αποτελούν απόδειξη της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, στη στήριξη της ανάπτυξης και της εφαρμογής επιτυχημένων πρακτικών φορολογικής διοίκησης.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και σημερινός Πρόεδρος του IOTA, δήλωσε: «Σήμερα δημιουργήθηκε ένα νέο σημαντικό ορόσημο για τον IOTA και τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει και ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μας. Χαίρομαι που το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράψαμε σήμερα, επεκτείνει το πεδίο της συνεργασίας, όπου και οι δύο οργανισμοί θα επωφεληθούν από την ανταλλαγή προοπτικών στα φορολογικά ζητήματα και από τη συμβολή των απόψεων των μελών του IOTA στον καθορισμό των προτύπων του ΟΟΣΑ στον τομέα της φορολογίας και ειδικότερα στα πεδία ανταλλαγής πληροφοριών και καταπολέμησης της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών. Προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσα και από τη διεύρυνση διεθνών συνεργασιών, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσης».

«Ο IOTA είναι ένας σημαντικός συνεργάτης και έχουμε μια μακροχρόνια σχέση αμοιβαίου οφέλους. Η κοινή δουλειά μας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι με την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τη φορολογία μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε ο Pascal Saint-Amans, Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 29 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.