ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει με την τροπολογία Σταϊκούρα-Τσιάρα για τους υπόπτους φοροδιαφυγής;

11:52 - 12 Φεβ 2020 | Φορολογία
Τι αλλάζει με την τροπολογία Σταϊκούρα-Τσιάρα για τους υπόπτους φοροδιαφυγής;
Τροπολογία, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, και προβλέπει την αύξηση από 18-21 μήνες στους 24 μήνες (ή και στους 30 ενδεχομένως) της μέγιστης διάρκειας δέσμευσης της περιουσίας, εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της ΠΝΠ για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Η δέσμευση περιουσίας διατάσσεται προληπτικά προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου για να βρει να εισπράξει, εάν και εφόσον αποδειχθεί ένοχος τελικά ο ελεγχόμενος.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο της παράτασης των προθεσμιών αναγνωρίζεται εμμέσως ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαβίβαση εγγράφων κι εν γένει διαδικασιών.

Καθώς ο νόμος δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019, το μέτρο προφανώς αφορά υποθέσεις «μαύρου χρήματος» που έως τότε εκκρεμούσαν πάνω από 18 μήνες, δηλαδή από τον Μάιο του 2018 το νωρίτερο ή και πολλά χρόνια πιο πριν.

Οι αλλαγές:

- Καταργείται η τρίμηνη διάρκεια της άπρακτης προθεσμίας που ίσχυε για αποδέσμευση ή μη της περιουσίας στους παλαιούς ελεγχόμενους που οι υποθέσεις τους εκκρεμούν χρόνια ολόκληρα. Ως δικαιολογία αναφέρεται ότι μπλόκαραν οι διαδικασίες, δεν έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και στις 18 Φεβρουαρίου που συμπληρώνονταν 3 μήνες  από τη δημοσίευση του Νόμου σε ΦΕΚ, ήταν ορατός ο κίνδυνος μαζικών αποδεσμεύσεων περιουσιών υπόπτων για μαύρο χρήμα.

- Η προθεσμία γίνεται εξάμηνη, δηλαδή ορίζεται ρητώς ότι παρατείνεται έως τις 19 Μαΐου 2020. Έως τότε θα αποδοθεί η περιουσία στους δικαιούχους, είτε κριθούν αθώοι είτε κολλήσει ξανά το σύστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 12 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.