ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλή για τις φορολογικές δηλώσεις ο κορονοϊός

09:05 - 26 Μαρ 2020 | Φορολογία
Απειλή για τις φορολογικές δηλώσεις ο κορονοϊός
Ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν από τον κορονοϊό και οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει του μέχρι πρότινος προγραμματισμού, να είναι διαθέσιμες προς συμπλήρωση στο Taxisnet από τα τέλη του μήνα.

Με μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και τον τζίρο των καταστημάτων, που παραμένουν ανοιχτά, να πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα δεδομένα στον φορολογικό τομέα αναμένεται να αλλάξουν ριζικά.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν το τοπίο και οι φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά και τα πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκαν ως ανάχωμα στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Οι παραπάνω συνιστώσες δημιουργούν ερωτηματικά για το πως το σύστημα του Taxisnet θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, καθώς ακόμα και αν ανοίξει, παραμένει άγνωστο το πότε θα κλείσει και πότε θα καταστεί δυνατό να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου από φορολογουμένους και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, φοροτεχνικοί και λογιστές εργάζονται εξ αποστάσεως, με την συνεργασία και διεκπεραίωση διαδικασιών με το πελατολόγιο να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Αναπόφευκτα ενισχύεται το σενάριο αλλαγής των προθεσμιών και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Άλλωστε, σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγγείλει, ήδη, παρατάσεις προθεσμιών για συγκεντρωτικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου και δηλώσεις μισθωτηρίων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Όπως και να έχει, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας μέχρι τώρα «ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ».

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 02:02 - 26 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.