ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοίγει η πλατφόρμα «myBusinessSupport»- Ποιες οι προϋποθέσεις

06:54 - 03 Απρ 2020 | Φορολογία
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοίγει η πλατφόρμα «myBusinessSupport»- Ποιες οι προϋποθέσεις
Σε λειτουργία τίθεται σήμερα η πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή τη χορήγηση κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν από έναν μέχρι 500 εργαζόμενους. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου είναι οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Αίτημα μπορούν να υποβάλουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και του αν υπάγονται σε επιλέξιμο ή πληγέντα ΚΑΔ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογική διοίκησης (TAXIS).

Όροι και προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια τα κονδύλια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος Απριλίου.

Κάποια από τα κριτήρια εξετάζεται να είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Βασικά χαρακτηριστικά

Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασικό στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις, που θα αξιοποιήσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, καταλαμβάνονται από την Δευτέρα από τη ρήτρα μη απολύσεων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι τα εξής:

  • Η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
  • Η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα της επιχείρησης εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την στήριξη των ανέργων, ενώ μετατίθεται για αργότερα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 03 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.