ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία: «Εκπτώσεις» για ιδιοκτήτες ακινήτων- Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό

23:43 - 27 Μαϊ 2020 | Φορολογία
Τροπολογία: «Εκπτώσεις» για ιδιοκτήτες ακινήτων- Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό
Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Βουλή νομοθετείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ κατοχυρώνονται νομοθετικά και οι φοροεκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία αυξάνονται στα 8 δισ. ευρώ για το 2020.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).

Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Επίσης, απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 της ζημιάς, δηλαδή θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσο με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων για τους μήνες που ίσχυε το μέτρο των ενοικίων, το οποίο μπορούν να συμψηφίσουν με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:56 - 27 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.