ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες φορολογικές μειώσεις έρχονται από το 2021

09:05 - 22 Ιουν 2020 | Φορολογία
Ποιες φορολογικές μειώσεις έρχονται από το 2021
Νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και περαιτέρω μειώσεις φόρων, βρίσκονται στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, με το ύψος των μειώσεων να εξαρτάται από τα ανάλογα ταμειακά και δημοσιονομικά δεδομένα.

Βασικό ρόλο στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για τις εν λόγω μειώσεις θα παίξει η πορεία του τουρισμού, το πώς θα κινηθεί η εστίαση και γενικότερα η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ότι ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο. Επιπλέον, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις σε φόρους εκτός από την απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και όπως έχει δηλώσει, η μείωση θα είναι γενναία.

Εφόσον κλείσει η «παρένθεση» της πανδημίας στις αρχές του φθινοπώρου του 2020, στο πεδίο των φορολογικών παρεμβάσεων για το 2021 περιλαμβάνονται:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου φόρου, θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών (μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020 αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και απομένει περίπου 8% στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
  • Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Ήδη από την 1η Ιουνίου εφαρμόστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% στη μισθωτή εργασία με όφελος για 1,5 εκατ. εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. «Εάν υπάρχει καθαρός διάδρομος το  Σεπτέμβριο, τότε ναι προφανώς θα ακούσετε το σχεδιασμό για μείωση των εισφορών το 2021», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
  • Η εισφορά αλληλεγγύης - τέλος επιτηδεύματος. Βασικός στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση και των δύο φόρων. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που φτάνουν και το 10%.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.