ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για ΕΝΦΙΑ και έμμεσους φόρους

09:14 - 04 Αυγ 2020 | Φορολογία
Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για ΕΝΦΙΑ και έμμεσους φόρους
Πρόκριμα μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η χτεσινή δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Επιτροπής Σοφών, για το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για την ανάταξη της οικονομίας.

Όπως φαίνεται, τα ζητήματα της φορολογίας και του ασφαλιστικού αναμένεται να είναι τα κεντρικά στη συζήτηση που θα αναπτυχθεί καθώς προτείνει αφενός μειώσεις φορολογίας σε μεσαία και μεγάλα εισοδήματα αλλά και την εισαγωγή πλήρους κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Παράλληλα με το δεδομένο ότι η «Επιτροπή Πισσαρίδη» παραδέχεται ότι μέσα στην επόμενη 5ετία είναι μικρά τα περιθώρια για μείωση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό το ΑΕΠ εύλογα αναρωτιέται κάποιος από το πού θα προέλθουν οι πόροι. Πάντως η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί η μισθωτή εργασία, και τα μεσαία εισοδήματα, ενώ δε θεωρεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή των έμμεσων φόρων προτεραιότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ φέρνει παγίως έσοδα 2,6 δισεκ. περίπου στο κρατικό ταμείο τα τελευταία χρόνια την ώρα που η εκτίναξη των έμμεσων φόρων ΦΠΑ, ΕΦΚΟΠ, έχει οδηγήσει σε έξαρση της φοροκλοπής αλλά και του λαθρεμπορίου με πολλαπλά αρνητικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα (διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια υγεία).

«Δεδομένης της προτεραιότητας, που πρέπει να δοθεί για μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας, ενδεχόμενη μείωση των φόρων στην κατανάλωση (και ειδικότερα στον ΦΠΑ και στην περιουσία), δεν κρίνεται ως εξίσου σημαντική προτεραιότητα. Η σχετική μετατόπιση του βάρους από την εργασία στην κατανάλωση θα πρέπει επίσης να συνδυαστεί με συστηματική ενίσχυση της υποστήριξης των αδύναμων νοικοκυριών με κατάλληλα επιδόματα στη χαμηλόμισθη εργασία, καθώς και κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα (φορολογήσιμο)» αναφέρει η Επιτροπή που οδηγεί σε σκέψεις για πιθανές αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Όμως οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι καθώς πλήττουν οριζόντια τους πολίτες. Σε αντιστάθμισμα βέβαια η Επιτροπή προτείνει εισοδηματικές ενισχύσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά έτσι ώστε να μην έχουν απώλειες.

Αναλυτικά για τη φορολογία προτείνει:

1. Αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων εισοδήματος στην κατεύθυνση της περαιτέρω απλοποίησης. Σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (προσαρμοσμένη στα μέσα εισοδήματα). Εναρμόνιση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών ώστε να μην επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία, ταυτόχρονα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

2. Συνεχή προσπάθεια απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, με τη θέσπιση ειδικού θεσμού (στο πρότυπο του Office for Tax Simplification του Ηνωμένου Βασίλειου).

3. Εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας.

4. Σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.

5. Ενίσχυση αποταμίευσης νοικοκυριών με κίνητρα για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικών επενδύσεων.

6. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μεταβολή του σημερινού εισοδήματος δεκαετούς φορολογικής απόσβεσης με επιταχυνόμενες αποσβέσεις εντός τριετίας.

7. Άρση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας.

8. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Δεκαετής ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.

9. Μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων για τη βιομηχανία και εξέταση της δυνατότητας επιβολής περιβαλλοντικού φόρου σε εισαγωγές (carbon border tax) από χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα.

10. Αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων, με εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

11. Ενίσχυση κινήτρων για συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω επιβράβευσης και στοχευμένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε στα μνημόνια. Βλέπουμε ξανά μια εμμονή νέων ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας», επεσήμανε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Η «Επιτροπή Πισσαρίδη» εισηγείται για την οικονομία ένα σχέδιο που συνιστά εκούσιο μνημόνιο, με σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θωρακίστηκε επαρκώς και εφαρμόζεται μια αντιφατική πολιτική ως προς την προστασία από τον κορονοϊό, πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε στα μνημόνια. Βλέπουμε ξανά μια εμμονή νέων ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας, τα μονοπωλιακά Δίκτυα, είτε αφορούν την ενέργεια, είτε την ύδρευση. Βλέπουμε ξανά λογικές περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων με σκοπό να μειωθούν τα εισοδήματα του κόσμου της εργασίας». Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη αποσαφήνισης των προϋποθέσεων αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.