ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακίνητα: Καμπανάκι για τις φορολογικές επιβαρύνσεις–Στο «μάτι» ο συμπληρωματικός φόρος

09:58 - 31 Αυγ 2020 | Φορολογία
Ακίνητα: Καμπανάκι για τις φορολογικές επιβαρύνσεις–Στο «μάτι» ο συμπληρωματικός φόρος
Αρκετό δρόμο έχει ακόμα να διανύσει η Ελλάδα ώστε να πάρει «πόντους» στο «στίβο» του διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού που έχει στηθεί από πολλές χώρες της δύσης και όχι μόνο κι έχει στόχο την προσέλκυση βαθύπλουτων προσώπων ή επενδυτών, που αναζητούν είτε να εγκατασταθούν είτε να μεταφέρουν δραστηριότητές τους.

Σημειώνεται ότι πριν λίγους μήνες το υπ. Οικονομικών με σχετικό του νομοθέτημα θέσπισε φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Με βάση πάντως συγκριτική μελέτη του Τax Foundation, παράγοντες όπως το υψηλό βάρος φόρων που σηκώνουν τα ακίνητα, η επιβάρυνση με φόρους των κτιρίων πέρα από τη γη, η έλλειψη δυνατότητας έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των καταβολών φόρων για τα ακίνητα, αλλά και η πολυπλοκότητα των φόρων ακινήτων (παρά τις μεγάλες βελτιώσεις) λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδυτών. Είναι ενδεικτικό, έτσι,  ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση επί συνόλου 36, στο International Tax Competitiveness Index 2019. 

Property Reliance dv1 01

Στο φόντο αυτό, η μελέτη του Τax Foundation  παραπέμπει σε κυοφορούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και ειδικά στο Συμπληρωματικό Φόρο, ο οποίος ως γνωστόν επιβαρύνει πρόσθετα την ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και βασίζεται σε κλιμακωτούς συντελεστές. Σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών αλλά κι επιχειρήσεων είναι η κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου, καθώς όπως αναφέρεται από πολλούς παράγοντες της αγοράς θα δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων και οδηγησει σε υπερκάλυψη των απωλειών για το δημόσιο ταμείο (περίπου 620 εκατ. Ευρώ). Εν τω μεταξύ μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι κι αναμένεται να φανεί εάν θα ενταχθεί στις επόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες είναι η αύξηση του αφορολογήτου του κατά 50.000 ή 100.000 ευρώ, δηλαδή να ανέβει στις 350.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη, για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, οι φόροι ακινήτων είναι βασικοί. Όπως αναφέρεται, το 2018, όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αντιπροσώπευαν το 7,9% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, έναντι 4,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο η μελέτη τονίζει ότι θα πέρα από τα φορολογικά κίνητρα σε ξένους επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσει σε μια δομικής φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.