ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισφορά αλληλεγγύης:Τι μένει στην τσέπη του φορολογούμενου μετά το «ψαλίδι»;

11:53 - 13 Σεπ 2020 | Φορολογία
Εισφορά αλληλεγγύης:Τι μένει στην τσέπη του φορολογούμενου μετά το «ψαλίδι»;
Για ένα έτος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες με βάση τις χτεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Το μέτρο αναμένεται να ρίξει στην αγορά 600 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος εκτιμάται η περικοπή της εισφοράς, που αφορά, όπως αναφέρθηκε, μόνο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ενώ αφήνει εκτός του στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πρακτικά, ότι «κουρεύεται» πάνω από το 50% της εισφοράς αλληλεγγύης, που αθροιστικά μέχρι σήμερα έφερνε ετησίως 1,1 δισεκ. ευρώ στο κρατικό ταμείο.

Η αιτιολόγηση για την εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, από αυτό το μέτρο, πέρα από την προφανή πολιτική στόχευση σε συγκεκριμένη «εκλογική πελατεία», είναι ότι οι κατηγορίες αυτές δεν είδαν μειώσεις στα εισοδήματά τους. Παράλληλα βέβαια, είναι πασιφανές ότι οι αντοχές του προϋπολογισμού δεν είναι και απεριόριστες. Πάντως η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια από τις βασικές ιδέες τόσο της Επιτροπής Πισσαρίδη, όσο και του ΣΕΒ, που έχουν επισημάνει την ανάγκη ελάφρυνση της φορολογίας στην εργασία ως μέτρο ανάσχεσης του brain drain, αλλά και τόνωση της ανάπτυξης. 

Στην τσέπη τους οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά από το νέο έτος οπότε και θα περιοριστούν οι κρατήσεις «στην πηγή». Ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μηνιαία εισοδήματα γύρω στα 2000 ευρώ, καθώς ως τις 12.000 ευρώ δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 576 ευρώ και μισθωτός των 2.500 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης είναι 1.202 ευρώ -πρόκειται για στοιχεία Ιανουαρίου- κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μέσο per capita ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ.

Screenshot 20200912 232732

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν τη διαφορά με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, οπότε θα διαγραφεί η εισφορά αλληλεγγύης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το «κούρεμα» στην εισφορά αλληλεγγύης έρχεται να προστεθεί στην περικοπή των φορολογικών συντελεστών, που ισχύει για τη φετινή χρήση. Σημειώνεται ότι ο εισαγωγικός συντελεστής είναι στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ.

To μέτρο, πάντως, είναι προσωρινό. Μένει να φανεί, από τη συνολική πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, εάν θα έχει μόνιμη βάση και μετά το 2021.

Ουσιαστικά η επέκταση ή η μονιμοποίηση των μέτρων σε βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης αλλά και των αποφάσεων στην ΕΕ για το άνοιγμα του δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Eurogroup την Παρασκευή έδωσε ένα τόνο προσωρινότητας σε σχέση με τη δημοσιονομική χαλάρωση χωρίς να πάρει οριστικές αποφάσεις για το βαθμό ευελιξίας που θα έχουν οι οικονομίες της ευρωζώνης. Βέβαια τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί η άρση των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ένεκα της πανδημίας ώστε να στηριχθεί η οικονομία με στόχο τη στήριξη της οικονομίας. Βέβαια δε λείπουν, ειδικά από οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας, όπως ο επικεφαλής της Bundesbank, κ. Γενς Βάιντμαν, οι αναφορές ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της κρίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα και προσωρινά.

Σε αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι οι 12 κινήσεις που έκανε γνωστές χτες ο Πρωθυπουργός στο μέτωπο της στήριξης της οικονομίας, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και υπόκεινται πάντα στην αίρεση για επαναφορά στη «δημοσιονομική ορθοδοξία».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:05 - 13 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.