ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τίθεται σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

07:25 - 30 Σεπ 2020 | Φορολογία
Τίθεται σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
Σε λειτουργία τίθεται από αύριο 1η Οκτωβρίου 2020 το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Η δημιουργία του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων αποτελεί ένα ουσιώδες μέτρο για την πρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Η Ελλάδα θα πρέπει κυριολεκτικά να τρέξει για να το υλοποιήσει, καθώς εντός του 2021 η ΕΕ θα προχωρήσει στη διασύνδεση των επιμέρους εθνικών Κεντρικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας Πραγματικών Δικαιούχων.

Σύμφωνα με το ν. 4557/2018, οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα οφείλουν να καταχωρούν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Πραγματικός δικαιούχος θεωρείται το φυσικό ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία πραγματικά ανήκει ή τα οποία πραγματικά ελέγχουν μία εταιρική οντότητα.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, είχε παρατείνει την αναστολή λειτουργίας του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων για διάστημα τριών μηνών.

Σκοπός της αναστολής αυτής ήταν να αντιμετωπιστεί μια σειρά ζητημάτων, όπως η ανάγκη προσαρμογής των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και να ενσωματωθούν οι αλλαγές που επιφέρει η πέμπτη κοινοτική οδηγίας για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος, η οποία έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι προβλέπεται

Με το σχετικό νομοσχέδιο, επεκτείνεται η υποχρέωση καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των εταιρικών ή άλλων νομικών οντοτήτων, διασφαλίζεται η υποχρέωση παροχής στα υπόχρεα πρόσωπα του νόμου όλων των αναγκαίων πληροφοριών, προκειμένου η εταιρική ή άλλη νομική οντότητα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου και διευρύνεται η υποχρέωση καταχώρισης, ώστε να καλύπτει επιπλέον τους εμπιστευματοδόχους σε σχήμα ρητής εμπιστευματικής διαχείρισης, που ασκείται στην Ελλάδα ή διαμένουν στην Ελλάδα. Προβλέπεται δε πως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που συνιστά ένα από τα βασικά αδικήματα που στοιχειοθετεί ξέπλυμα χρήματος, οι πληροφορίες του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων καθίστανται διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές.

Κατά το χρονικό διάστημα της τρίμηνης αναστολής, που εκπνέει σήμερα, τα υπόχρεα προς καταχώριση πρόσωπα είχαν την τεχνική δυνατότητα να εξοικειωθούν με το πληροφοριακό σύστημα και να προβούν σε προσωρινή αποθήκευση των δηλώσεών τους, αλλά όχι σε οριστική υποβολή τους.

Εξηγώντας την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Μητρώου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός ανέφερε χθες στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τα εξής:

«Υπήρξε αναστολή γιατί στην περίοδο που βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την επεξεργασία και τη θεμελίωση των νέων διατάξεων, θεωρήθηκε σκόπιμο να ανασταλεί η λειτουργία του μητρώου, εκκρεμούσης της ενσωμάτωσης της Οδηγίας και μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Τώρα όμως θα λειτουργεί πλήρως. Στηρίζουμε πλήρως την διαφάνεια».

Τελευταία τροποποίηση στις 07:34 - 30 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.