ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Αναβίωση ρυθμίσεων και «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης το 2021

08:43 - 20 Οκτ 2020 | Φορολογία
Υπ. Οικονομικών: Αναβίωση ρυθμίσεων και «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης το 2021
Νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την ύφεση που έφερε η πανδημία, έχει δρομολογηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ο λόγος για διατάξεις για αναβίωση των φορολογικών ρυθμίσεων που χάθηκαν αλλά και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.

Πιο συγκεκριμένα οι νέες παρεμβάσεις που βέβαια έχουν εξαγγελθεί είναι οι εξής:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο για εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2020 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα.

Το όφελος για τους φορολογούμενους θα φανεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2021. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων από ενοίκια ή άλλη πηγή, θα έχουν φορολογικό όφελος το 2021. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το τμήμα του εισοδήματός του που αφορά τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.

Δυνατότητα επανένταξης σε ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών προς τα Ταμεία

Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης σε ρύθμιση για την αποπληρωμή οφειλών προς τα Ταμεία για όσους έχασαν προθεσμίες και εντάξεις σε παλιές ρυθμίσεις λόγω δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία. Η πρόθεση είναι να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους τέθηκαν εκτός ρυθμίσεων, και κυρίως αυτής των 120 δόσεων, κάτι που έχει τεθεί και υπόψη των θεσμών.

Πιθανόν είναι η  αποπληρωμή των δόσεων που έχουν χαθεί και ρύθμιση των οφειλών του 2020 να γίνει σε 12 δόσεις, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να αναβιώσει η ρύθμιση χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Εναλλακτικά εξετάζεται όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος ως υπεράριθμες. Για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, ανοίγουν οι πύλες ένταξης  στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει μέχρι και το 100%.

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.