ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: Καλεί σε διορθώσεις τους ιδιοκτήτες για «ξεφούσκωμα» του ΕΝΦΙΑ

09:03 - 26 Οκτ 2020 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: Καλεί σε διορθώσεις τους ιδιοκτήτες για «ξεφούσκωμα» του ΕΝΦΙΑ
Με προσωποποιημένα μηνύματα στους λογαριασμούς των φορολογουμένων από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ξεκινά να ενημερώνει για λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει από ιδιοκτήτες, που πήραν μειωμένα ενοίκια και δικαιούνται έκπτωση φόρου 30%.

Με βάση τα στοιχεία, περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν συμπλήρωσαν σωστά τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κι έτσι δεν έχουν λάβει την έκπτωση φόρου για τη μείωση του 40% των ενοικίων που έχουν υποστεί.

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια στο διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου 2020 έχουν εντοπιστεί με λανθασμένες δηλώσεις κι αναπόφευκτα έλαβαν βεβαίωση ΕΝΦΙΑ με όλο το ποσό του 2020, χωρίς καμία μείωση φόρου λόγω Covid.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ θα στείλει και οδηγίες για την αποκατάσταση των λαθών, που με βάση την επεξεργασία είναι τα εξής:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική)
  • Δηλώσεις από περισσότερους του ενός συνιδιοκτήτες

Επιπλέον η ΑΑΔΕ θα ζητήσει διευκρινίσεις για δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες, καθώς η έκπτωση θα πρέπει να μοιραστεί αναλογικά με το με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός.

Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, μοιράζεται στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και φτάνει στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Επίσης μετά τις διορθώσεις και τις επανυποβολές εκπτώσεις φόρων, θα αφαιρεθούν είτε από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2020 είτε από τις δόσεις άλλων φόρων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:24 - 26 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.