ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: «Φρένο» στην απάτη με το ΦΠΑ με φαινόμενα «καρουσέλ»

09:48 - 04 Νοε 2020 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: «Φρένο» στην απάτη με το ΦΠΑ με φαινόμενα «καρουσέλ»
Να βάλει «φρένο» σε φαινόμενα απάτης με το ΦΠΑ σε διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές εντός ΕΕ με προϊόντα που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τελωνειακό καθεστώς 42) επιχειρεί η ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές με εμπορεύματα από τρίτες χώρες, τα οποία ενώ προορίζονται για επανεξαγωγή, δεν εξάγονται χωρίς να καταβληθεί ο ΦΠΑ.

Πρόκειται για τις απάτες στον τομέα του ΦΠΑ του τύπου «καρουσέλ» ή του «εξαφανισμένου εμπόρου» οι οποίες κοστίζουν στην Ε.Ε. περίπου 140 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν που αφορά το έτος 2018, ενώ στην Ελλάδα το έλλειμμα του ΦΠΑ υπολογίζεται σε 6,6 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο του διοικητή της προς εφαρμογή της απόφασης Α.1178/20.07.2020 θέτει σε αυστηρότερο πλαίσιο παρακολούθησης και εποπτείας των εμπορευμάτων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τελωνειακό καθεστώς 42).

Στόχος, όπως είναι προφανές, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που συντελείται με την εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες και χωρίς να καταβληθεί ο ΦΠΑ.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προωθεί πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού το νομοσχέδιο που θα αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.