ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε 120 δόσεις οι οφειλές σε δήμους

13:14 - 18 Δεκ 2020 | Φορολογία
Σε 120 δόσεις οι οφειλές σε δήμους
Σε ρύθμιση μπορούν να μπουν οι οφειλές που συσσωρεύονται μέχρι τέλος του χρόνου σε δήμους με βάση το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές προς τους Δήμους αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις σε όσους κάνουν εφάπαξ εξόφληση των οφειλών τους. Για όσους επιλέξουν την τμηματική καταβολή θα υπάρχει κλιμακούμενο επιτόκιο.

Στο μεταξύ μείζον θέμα υπάρχει σε πολλούς δήμους, ειδικά σε όσους φιλοξενούν επαγγελματικές χρήσεις όπως π.χ. Μενίδι, Ρέντης, κτλ. με την απαλλαγή από την καταβολή τελών λόγω πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τέλη χωρίς να έχουν φυσικό αντικείμενο, ειδικά εμπορικές και ΜμΕ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ένα δυσβάστακτο βάρος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με παρέμβαση και του Συμβούλου της Αντιπολίτευσης Κυριάκου Αγγελάκου με αιχμή τις οφειλές επιχειρήσεων κινηματογράφου που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου αποφάσισε:

-Απαλλάσσονται από την καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού  όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Για την απαλλαγή απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα eservices.cityofathens.gr (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δήμου Αθηναίων) και συγκεκριμένα, στο Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών και ΤΑΠ, στο πεδίο ”Αίτηση για απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού για επαγγελματίες”. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet και καταχωρώντας στο αντίστοιχο πεδίο μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης της υπό απαλλαγής επιχειρήσεώς του. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου θα υποβάλλονται έως και 31/01/2021. Η απαλλαγή θα εμφανίζεται σε μελλοντικούς λογαριασμούς των παρόχων (ΔΕΗ, ιδιωτικοί πάροχοι).

-Απαλλάσσονται  από την καταβολή του τέλους χρήσεως κοινοχρήστου χώρου όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Η απαλλαγή  γίνεται αυτεπάγγελτα από τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά: 

1. Τμήμα Αδειοδότησης χρήσεως κοινοχρήστου χώρου τηλ: 210-5277201, 7205, 7245

2. Τμήμα Αδειοδότησης υπαίθριων αγορών και συναφών δράσεων τηλ: 210-5277202, 7209, 7249

-Απαλλαγή από το  ενιαίο ανταποδοτικό  τέλος καθαριότητας και φωτισμού μπορούν να έχουν και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν ή πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λόγω της διασποράς της νόσου  covid-19 που επέβαλε η πολιτεία και αποδεδειγμένα δεν έχουν λειτουργήσει κατά το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 έως και 31/12/2020.

Για την συγκεκριμένη απαλλαγή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών και ΤΑΠ της Δ/νσης Δημοτικών Προσόδων, Λιοσίων 22, 2ος όροφος (κατόπιν ραντεβού) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος [email protected] (τηλ. επικοινωνίας: 2105277229, 7282, 7280, 7283, 7234, 7235).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή αυτή είναι η προσκόμιση των περιοδικών δηλώσεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (01/06/2020 έως 31/12/2020) στις οποίες θα εμφανίζονται μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.