ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα κλίμακα φορολόγησης για κέρδη από τυχερά παιχνίδια

11:15 - 19 Δεκ 2020 | Φορολογία
Νέα κλίμακα φορολόγησης για κέρδη από τυχερά παιχνίδια
Νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τους πολίτες περιλαμβάνονται στις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Μεταξύ αυτών καθιερώνεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τα κέρδη των τυχερών παιγνίων. Κέρδη έως 100 ευρώ είναι αφορολόγητα, από 100 έως 200 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 2,5%, από 200-500 ευρώ με συντελεστή 5% και πάνω από 500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 7,5%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπ. Οικονομικών, εισάγονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις «με θετικό κοινωνικό πρόσημο»:

▪ Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των διαγνωστικών τεστ που στοχεύουν στην πρόληψη και στη διάγνωση του COVID-19.

▪ Η ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρία όρασης με ποσοστό άνω του 80%, σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι 1.650 κυβικών εκατοστών.

▪ Η υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, από το 13% που ήταν μέχρι σήμερα,  των ειδών που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης.

▪ Η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να υποβάλλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, χωρίς την επιβολή προστίμου, οι οποίες αφορούν τα φορολογικά έτη από το 2010 και μετέπειτα, και υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31.12.2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

▪ Η παροχή της δυνατότητας στους λογιστές-φοροτεχνικούς οι οποίοι ήταν ασθενείς και νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο λόγω COVID-19, να υποβάλλουν τις πάσης φύσεως δηλώσεις των εντολέων-πελατών τους σε μεταγενέστερο χρόνο, και συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα από τον μήνα που έλαβαν εξιτήριο.

Επίσης προωθούνται μια σειρά από μέτρα σημαντικά για την καθημερινότητα. Δηλαδή:

-Επιβάλλονται κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες που αξιώνουν και λαμβάνουν από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ο παραβάτης διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των ημερήσιων μονάδων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.

-Δίνεται ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία για τους πληγέντες από την πανδημία, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου έως και Οκτωβρίου 2020. Προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν τη δόση Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι απλήρωτες δόσεις την περίοδο της πανδημίας μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

-Παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

-Σε 24 δόσεις μπορούν να αποπληρωθούν οι χρεώσεις δημοτικών τελών που προκύπτουν από τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων στους δήμους και έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2020 θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

-Μειώνονται στα 50 από 100 τα ένσημα για το τακτικό επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα επαγγέλματα.

Όπως ορίζει η σχετική διάταξη «κατ' εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020 και μόνο, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας»

-Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ.

-Επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

-Ακατάσχετες και αφορολόγητες είναι οι ενισχύσεις Covid-19 που λαμβάνουν οι πληγέντες αγρότες.

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όσα μέτρα χρειαστεί, για να στηριχθούν εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έως την επιστροφή στην κανονικότητα» αναφέρει το Υπ. Οικονομικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 19 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.