ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπαράζ» φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων φέρνει το 2021

10:14 - 01 Ιαν 2021 | Φορολογία
«Μπαράζ» φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων φέρνει το 2021
Με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και τον εντοπισμό υποθέσεων φοροδιαφυγής ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τη διενέργεια 25.500 φορο-ελέγχων μέσα στο νέο έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Πιτσιλή θα διενεργηθούν:

  • 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων της τελευταίας πενταετίας, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.

Μεταξύ των υποθέσεων που μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:

  • Οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για εκείνες των ετών 2015, 2012, 2010 και 2005.
  • Οι υποθέσεις που θα εντοπιστούν από διασταυρώσεις να μην έχουν δηλώσει το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων για το έτος 2015.
  • Οι υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου, με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό «μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών αναμένεται να «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.