ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «νήμα» τρία κομβικά ραντεβού με την εφορία

09:09 - 01 Μαρ 2021 | Φορολογία
Στο «νήμα» τρία κομβικά ραντεβού με την εφορία
Λήγουν σήμερα οι προθεσμίες για επιδόματα θέρμανσης, αποζημιώσεις ενοικίων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Αναλυτικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων - εφόσον δεν δοθεί παράταση - που έλαβαν μηδενικά ή η «κουρεμένα» ενοίκια τον Ιανουάριο, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι σήμερα (1/3) για να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Εφόσον το πράξουν τα χρήματα της κρατικής επιδότησης αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά από τις 15 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι με βάση με επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να ολοκληρωθούν οι πληρωμές αποζημιώσεων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και πληρωμές με πολλαπλούς συνιδιοκτήτες ή ακίνητα και να δοθεί παράταση για τις δηλώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι μετά τις βελτιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κατά την υποβολή της δήλωσης Covid γνωρίζει εάν ο ενοικιαστής είναι πληττόμενος και συνεπώς δικαιούται μείωση του ενοικίου.

Στο μεταξύ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων. Από αύριο (2/3) στους κατόχους οχημάτων που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν υπέβαλλαν ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχήματος, θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών. Όσοι πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας μετά την Παρασκευή (26/2), που έληξε κανονικά η προθεσμία και έχουν χρεωθεί με πρόστιμο, θα λάβουν πίσω τα χρήματα που κατέβαλλαν.

Εάν οι ιδιοκτήτες ακολουθήσουν την δεύτερη λύση, μπορούν να ευελπιστούν πως σε 2-3 μήνες μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να επανεργοποιήσει τα τέλη με το μήνα, όπως το 2020.

Σήμερα επίσης λήγει η προθεσμία για την υποβολή των παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό επίδομα.

Από τις 688.412 αιτήσεις που έχουν υποβάλει τα νοικοκυριά και έχουν κριθεί ως επιλέξιμες, έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής οι 355.314. Υπενθυμίζεται ότι να γίνουν οι καταβολές των χρημάτων, θα πρέπει να κατατεθούν τα παραστατικά αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ή των άλλων προβλεπόμενων από τη σχετική ΚΥΑ καυσίμων. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να γίνει μέχρι χθες 28 Φεβρουαρίου. Επειδή όμως ήταν Κυριακή, τα παραστατικά θα γίνονται αποδεκτά και σήμερα 1η Μαρτίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση.

Από τους 565.222 καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και δικαιούνται επίδομα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά οι 317.396. Η επόμενη πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί στις 31 Μαρτίου, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα λάβουν το επίδομα όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 01 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.