ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινήσεις «ανάσα» για τους φορολογούμενους–Οι ωφελούμενοι

09:29 - 21 Απρ 2021 | Φορολογία
Κινήσεις «ανάσα» για τους φορολογούμενους–Οι ωφελούμενοι
Εννέα σημαντικές αλλαγές για τον υπολογισμό και τον τρόπο εξόφλησης των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς επίσης και τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές περνούν από τη Βουλή σήμερα με στόχο να αποτραπούν φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και υπέστησαν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 2020. Επίσης, στόχος είναι να διευκολυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν τα εισοδήματα του 2020, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια τυχόν γρήγορη καταβολή του φόρου λόγω της έκπτωσης του 3%.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του 2020 θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον, για τις ίδιες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα ισχύσει το μέτρο της επιβολής φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης ποσοστού 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την e-υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου

Επίσης στο Υπ. Οικονομικών εκτιμούν ότι ο ΕΝΦΙΑ πέρα από τις 6 δόσεις φέτος θα πληρωθεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες παρά τις ενστάσεις των θεσμών. «Θεωρώ δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πάλι μειωμένος 22% και του χρόνου θα δούμε πώς θα λειτουργήσουμε, με μείωση 8% ή Συμπληρωματικό Φόρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Βεσυρόπουλος σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πάντως ότι φέτος με τη μαζική υπαγωγή εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής, θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης του φόρου. Πέρσι, πάνω από 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες είδαν τον ΕΝΦΙΑ τους να μειώνεται κατά 50% λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, με το κόστος αυτής της έκπτωσης να αγγίζει τα 85,5 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα πέρα από τα «καλά» νέα για κατηγορίες πληγέντων φορολογουμένων το οικονομικό επιτελείο δίνει έμφαση στην προώθηση των πληρωμών αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια. Από χθες εξοφλούνται οι ιδιοκτήτες για τα ενοίκια Νοεμβρίου- Ιανουαρίου, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και οι αποζημιώσεις για Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Στο μεταξύ έως την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της Απόφασης, με την οποία θα ενεργοποιηθεί η φοροέκπτωση, που ενσωματώθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το 2019 και αφορά στις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Η έκπτωση φόρου θα καλύψει τις δαπάνες που πραγματοποίησαν ή θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 31/12/2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών, που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο (δαπάνης) τις 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια.

Ουσιαστικά όσοι έκαναν εργασίες κι έχουν παραστατικά βέβαια μπορούν να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ ανά έτος από τον φόρο που τους αναλογεί. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξεως των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, ήτοι 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Για παράδειγμα αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2020, το 40% αυτής θα κατανεμηθεί ισόποσα στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024. Το ποσό της δαπάνης που αντιστοιχεί σε καθένα από τα επόμενα αυτά έτη, δηλαδή το 1/4 του 40% της δαπάνης, θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση του 40% είναι το ακίνητο να μην έχει ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων όπως π.χ. το “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.