ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταργείται η προστασία α'κατοικίας-Ενεργοποιείται η ρύθμιση χρεών σε 420 δόσεις

13:58 - 30 Μαϊ 2021 | Φορολογία
Καταργείται η προστασία α'κατοικίας-Ενεργοποιείται η ρύθμιση χρεών σε 420 δόσεις
Μεγάλες αλλαγές έρχονται από 1η Ιουνίου όσον αφορά τα χρέη και τους πλειστηριασμούς, καθώς θα καταργηθεί η προστασία της 1ης κατοικίας. Παράλληλα, θα μπορεί να γίνεται συνολική ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ταμεία.

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το πλάνο να φτάνει ως και τα 35 χρόνια και να ευνοεί εκείνους που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ειδικότερα, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος προβλέπει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είτε ρύθμιση είτε πτώχευση.

Μεταξύ άλλων, δεν προστατεύεται η α’ κατοικία, όποιος πτωχεύει χάνει όλη την περιουσία και διαγράφει τις οφειλές του, ενώ εάν υπάρχει εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για 1 έως 3 έτη.

Δίνεται η ευκαιρία αποπληρωμής χρεών, όχι μόνο παλαιών, αλλά και νέων (τα λεγόμενα κορονοχρέη), έως 420 δόσεις, προκειμένου να μπει μία ρύθμιση σε παλαιότερες οφειλές που βασανίζουν τις ευάλωτες ομάδες.

Σε ό,τι αφορά οφειλές προς τις τράπεζες οι δόσεις αποπληρωμής μπορούν να φτάσουν και μέχρι τις 250.

Όσοι δηλώνουν πτώχευση, όπως προαναφέραμε, θα έχουν απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους και διαγραφή των οφειλών τους. Αυτό αφορά σε μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και απλούς πολίτες.

Με την πτώχευση του οφειλέτη γίνεται μεταβίβαση της 1ης κατοικίας σε φορέα που θα συσταθεί, και ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας του.

Η διάρκεια του ενοικίου είναι 12 έτη, ενώ η επαναγορά της κατοικίας θα μπορεί να γίνει αλλά χωρίς αφαίρεση των ενοικίων.

Τα κριτήρια για να μπει κάποιος στην παραπάνω διαδικασία είναι:

Να έχει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 7.000 € (άγαμος), ή έως 10.500 € (ζευγάρι), και το ποσό αυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Η αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας πρέπει να είναι έως 120.000 € (άγαμος), ή έως 135.000 € (έγγαμο), συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι δόσεις

Η νέα ρύθμιση θα έχει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τα εξής χαρακτηριστικά:

Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι οι 240 δόσεις.

Τα εξασφαλισμένα δάνεια με εγγυήσεις και υποθήκες δάνεια, θα έχουν μέγιστο όριο τις 420 δόσεις ενώ τα μη εξασφαλισμένα δάνεια τις 240 δόσεις.

Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων θα έχουν όριο τις 180 δόσεις.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη ρύθμιση έχουν ως εξής:

  • Θα πρέπει να είναι έως 85 ετών, εκτός αν μπει εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
  • Το ελάχιστο ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
  • Το συνολικό χρέος του οφειλέτη θα πρέπει να είναι αθροιστικά (μαζί με τόκους-προσαυξήσεις) τουλάχιστον 10.000 ευρώ.
  • Οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν χρέη σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (Εφορία, ταμεία, τράπεζες κοκ).
  • Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν χρέη μόνο στην Εφορία ή στα Ταμεία.

Ποιοι αποκλείονται από τη ρύθμιση

Εκτός ρύθμισης θα βρεθούν πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες καθώς έχουν χρέη μικρότερα από 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ οπότε πρακτικά δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.

Παράλληλα όλοι όσοι έχουν οφειλές ως και 1.500 ευρώ, με το πλάνο των 24 ή 48 δόσεων μπορούν να αποπληρώσουν με την ελάχιστη μηνιαία δόση στα 50 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με οφειλέτες που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από τη ρύθμιση, αλλά χρωστούν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να μπορούν να καταστούν κι εκείνοι δικαιούχοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:16 - 30 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.