ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋποθέσεις χορήγησης αναπηρικών συντάξεων από ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ

13:43 - 28 Αυγ 2007 | Φορολογία
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να χορηγηθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένο του Τ.Ε.Β.Ε. έχουν ως εξής:

-Εάν διακόψουν το επάγγελμά τους, επειδή κατέστησαν ανάπηροι και ο χρόνος ασφάλισής τους στο Ταμείο είναι τουλάχιστον δέκα (10) έτη. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο ασφαλισμένος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο ταμείο μετά την συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας του, τότε απαιτείται να υπάρχει χρόνος ασφάλισης δεκαπέντε (15) ετών.

-Εάν μετά την διακοπή του επαγγέλματος κατέστησαν ανάπηροι και είχαν χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια.

-Εάν διέκοψαν το επάγγελμά τους μετά την εγγραφή τους στα Μητρώα του Ταμείου γιατί από βίαιο περιστατικό κατέστησαν ανάπηροι κατά την ώρα της δουλειάς τους, ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισής τους.

Τ.Α.Ε.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να χορηγηθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένο του Τ.Α.Ε. έχουν ως εξής:

 

Οι ασφαλισμένοι του ταμείου δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας εάν διακόψουν την εργασία τους λόγω αναπηρίας και έχουν χρόνο ασφάλισης είκοσι (20) χρόνων ή χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον δέκα (10) χρόνων, που είναι ο χρόνος που υπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (πραγματικός χρόνος) και από αυτόν τον χρόνο τρία (3) τουλάχιστον έτη συνεχόμενα από τη διακοπή του επαγγέλματος λόγω αναπηρίας.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ταμείου και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας ή σύνταξη επιζώντων, εάν από το συμβάν κατά την ώρα της εργασίας συμβεί αναπηρία ή θάνατος του ασφαλισμένου και το περιστατικό δεν αποδίδεται σε δόλο.

Οι ασφαλισμένοι διακρίνονται από αναπηρία εάν λόγω της πάθησής τους παρέλθει ένα εξάμηνο και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν εργασία σύμφωνα με τις υγειονομικές επιτροπές που κρίνουν την αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, με το οποίο και κρίνονται ανάπηροι για εργασία.

Σε περίπτωση που το ατύχημα συνέβη εκτός εργασίας απαιτείται χρόνος ασφάλισης πέντε (5) τουλάχιστον ετών.

Ο ασφαλισμένος διακρίνεται από αναπηρία, εφόσον η υγειονομική επιτροπή κρίνει ανικανότητα τουλάχιστον 67%.

Τ.Σ.Α.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να χορηγηθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένο του Τ.Σ.Α. – Αυτοκινητιστή έχουν ως εξής, εφόσον έχουν καταστεί ανάπηροι και:

1) Έχουν χρόνο ασφάλισης δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια και από αυτά έναν (1) τουλάχιστον χρόνο κατά την τελευταία τριετία πριν την αναπηρία.

2) Έχουν χρόνο ασφάλισης δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνων και δεν έχουν καλυφθεί ασφαλιστικά από την ημέρα που διέκοψαν την ασφάλισή τους μέχρι την ημέρα της αναπηρίας από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και δεν χορηγείται σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.

Οι ασφαλισμένοι του Τ.Σ.Α. θεωρούνται ανάπηροι σε περίπτωση πάθησης ή βλάβης ή σωματικής εξασθένησης ή πνευματικής, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας κατά την ιατρική πρόβλεψη περί ανικανότητας.

Εάν η ανικανότητα για εργασία οφείλεται σε ξαφνικό περιστατικό που συνέβη κατά την ώρα της εργασίας ή με αφορμή την εργασία, δεν απαιτείται η πραγματοποίηση χρόνου Ασφάλισης.

Σε περίπτωση δε που η ανικανότητα για εργασία οφείλεται σε ξαφνικό περιστατικό που συνέβη εκτός εργασίας, απαιτείται η πραγματοποίηση του μισού (1/2) μόνο του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας και από τον χρόνο αυτόν τουλάχιστον ένα (1) έτος κατά την τελευταία τριετία πριν συμβεί η αναπηρία.

Το απαιτούμενο ποσοστό ανικανότητας για αναπηρία είναι τουλάχιστον 67% για την οδήγηση του αυτοκινήτου και τουλάχιστον 50% για την εκμετάλλευση αυτού εφόσον κατά τον χρόνο που κατέστη ανάπηρος ήταν κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

Ενοποίηση

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στα τρίαπαραπάνω ερωτήματα δεν έχουν μεταβληθεί παρά την ενοποίηση των τριών ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ σε ένα ταμείο, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς προβλέπεται μεταβατικό στάδιο μιας πενταετίας.

(Ιωάννης Σωπασής, Οικονομολόγος – Διευθυντής ΙΚΑ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.