ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικές δηλώσεις:Για έναν μήνα η πληρωμή φόρου με έκπτωση 3%

08:27 - 28 Ιουν 2021 | Φορολογία
Φορολογικές δηλώσεις:Για έναν μήνα η πληρωμή φόρου με έκπτωση 3%
Σταδιακά επιλύονται τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι στις καταγραφές βεβαιώσεων για τις αναστολές μισθωτών, επιδόματα κτλ. αλλά και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ωστόσο παραμένει χαμηλός ο ρυθμός υποβολής τους.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ζητήματα με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων που παράλληλα καταθέτουν και τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα των παγίων.

Ειδικότερα υπήρξαν πολλά προβλήματα με τις και τις καταγραφές βεβαιώσεων για τις αναστολές  μισθωτών, επιδόματα κτλ. αλλά και στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με πολλούς κωδικούς που θα έπρεπε να ήταν προσυμπληρωμένοι να παραμένουν σε κάποιες ακόμη περιπτώσεις  κενοί.

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν εκκαθαριστεί 1.245.986 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ο αριθμός αυτός  αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου των υπόχρεων που ανέρχονται σε 8,9 εκατ. (έντυπο Ε1), 370.010 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) και 93.085 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Πάντως σε αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν είχαν ήδη υποβληθεί τουλάχιστον 3 ή και 4 εκατομμύρια δηλώσεις, αναλόγως αν ξεκίνησε η υποβολή Μάρτιο ή Απρίλιο. Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις Ε1, στο διάστημα από 15/4 έως 26/6/2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πέφτουν στο σύστημα πολλαπλάσιοι αριθμοί δηλώσεων από ό,τι μέχρι τώρα και άρα η πίεση στο σύστημα θα είναι μεγάλη. Βέβαια λόγος για παράταση ακόμη δεν προκύπτει καθώς είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος των προθεσμιών.

Επίσης, με την ως τώρα εκκαθάριση έχει προκύψει έσοδο για το κρατικό ταμείο ύψους 140,7 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη διαφορά βεβαίωση φόρτου και επιστροφών. Δηλαδή, 332.872 δηλώσεις ήταν χρεωστικές (26,72%) με πρόσθετο φόρο 183,4 εκατ. ευρώ, ή κατά μέσο όρο 551 ευρώ 209.349 δηλώσεις ήταν πιστωτικές (16,80%) με το συνολικό προς επιστροφή ποσό να ανέρχεται σε 42,7 εκατ. ευρώ 703.764 δηλώσεις ήταν μηδενικές (56,48%). Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Στο μεταξύ, για φυσικά πρόσωπα προβλέπεται ότι εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι τις 28.7.2021 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ, κι όχι σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών, έκπτωση ποσοστού τρία τοις εκατό (3%).

Την ίδια ώρα η καταβολή φόρου που προκύπτει από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία πραγματοποιείται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται το αργότερο την τελευταία εργάσιμη του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και κάθε μία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη των επόμενων 5 μηνών. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο εάν επλήγησαν από την πανδημία και δεν κατάφεραν π.χ. να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος των e-αποδείξεων. Επίσης υπάρχει σχετική μέριμνα για τα τεκμήρια με τα εισοδήματα τα οποία δόθηκαν ως ενισχύσεις από το κράτος να μη μετράνε στο φορολογητέο εισόδημα αλλά να συμβάλλουν στην κάλυψη τεκμηρίων.

Τέλος στο φετινό έντυπο Ε1 θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν νέοι κωδικοί για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τις ανακαινίσεις ακινήτων, τη φορολόγηση των αθλητών, τους συνταξιούχους του εξωτερικού και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.