ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ- Hμερομηνίες, εκπτώσεις και συντελεστές

08:13 - 17 Σεπ 2021 | Φορολογία
Έρχεται η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ- Hμερομηνίες, εκπτώσεις και συντελεστές
Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για τα 7,35 εκατομμύρια ιδιοκτητών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με βάση όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτισιλής το πρωί της Πέμπτης σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της νέας μορφής της πλατφόρμας του taxisnet.

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά βεβαιώνουν φόρο ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Λόγω πάντως της συσσώρευσης πολλών φορολογικών υποχρεώσεων το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης «διπλής δόσης» τον Οκτώβριο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή να πληρωθεί αργότερα, μαζί με τη δεύτερη, ενώ πρόσθεσε πως η πρώτη του προσέγγιση είναι να δοθούν στους πολίτες και οι δύο δυνατότητες (σ.σ. καταβολής της πρώτης δόσης μέσα στον Σεπτέμβριο ή πληρωμής και των δύο μαζί τον Οκτώβριο).

 «Ο λόγος που τρέξαμε για τις δηλώσεις, ήταν για να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να πληρώσει σε όσο γίνεται περισσότερες δόσεις, έξι τον αριθμό. Συνεπώς όποιος πολίτης πληρώσει από αυτόν τον μήνα, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε έξι δόσεις. Άρα αν κάνουμε αυτό που λέτε, το οποίο θα το αξιολογήσουμε, ουσιαστικά λέμε στον πολίτη να πληρώσει μαζί δύο δόσεις τον επόμενο μήνα. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ τού να δώσουμε σε έναν πολίτη τη δυνατότητα να πληρώσει μετά από 40 μέρες, αλλά δύο δόσεις, και του να πληρώσει μετά από 10 μέρες μία δόση. Η πρώτη μου προσέγγιση είναι ότι πρέπει να δώσουμε και τις δύο δυνατότητες στον πολίτη. Αλλά είναι κάτι που θα το αξιολογήσουμε την κατάλληλη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριτικά.

Πάντως ο ΕΝΦΙΑ του 2021 είναι ταυτόσημος ως προς τον προσδιορισμό με τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Ωστόσο φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, 250.000 περισσότεροι,  θα τον δουν μειωμένο λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ανέργους κτλ.

Οι εκπτώσεις

Με βάση τη νομοθεσία, όπως και πέρυσι, ισχύει και φέτος μείωση (έκπτωση) 10%-30% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση (έκπτωση) είναι κλιμακούμενη, σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων του φορολογούμενου (κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων), ως εξής: α) μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, β) μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ, γ) μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ, δ) μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ, ε) μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης θα ισχύσει και για το τρέχον έτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για  ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

•             το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

•             Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

•             Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

•             Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

•             Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

•             Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητή τους περιουσία θα δουν αντίστοιχα αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ βέβαια η προσθήκη ενός έτους στην παλαιότητα σε ακίνητα φέρνει και ανάλογα με τα έτη μικρότερο συντελεστή παλαιότητας.

Πώς υπολογίζεται;

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις παλιές αντικειμενικές τιμές ζώνης ανά τ.μ. που όπως είναι γνωστό από την επόμενη χρονιά αναθεωρούνται.  Επίσης βασίζεται σε συντελεστές που αυξομειώνουν τον φόρο ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται μόνο σε ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Υπολογίζεται δε με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,15% έως και 1,15% και εφαρμόζονται κλιμακωτά επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε ακίνητης περιουσίας, ανάλογα με το ύψος αυτής.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.