ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα διορθώσετε λάθη και υπερχρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ

08:35 - 14 Οκτ 2021 | Φορολογία
Πώς θα διορθώσετε λάθη και υπερχρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία αποκτούν όσοι έχουν λάθη στα Ε9 και συνακόλουθα έχουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεωνΕ9 για το έτος 2021.

Έτσι, από χτες είναι δυνατή η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2021 μέσω της εφαρμογής «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου, στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia.

Στη συνέχεια μετά την υποβολή της τροποιητικής δήλωσης μπορεί να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου ακινήτων που αναλογεί.  Σημειώνεται ότι τα συνηθέστερα λάθη που έχουν διαχρονικά καταγραφεί σχετίζονται με:

– ποσοστά συνιδιοκτησίας

– βοηθητικούς χώρους

– ημιτελή κτίσματα

Έτσι εφόσον οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη θα μπορούν να διορθώσουν υπέρμετρες χρεώσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2021 τα οποία εκδόθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου από την ΑΑΔΕ. Φτάνει να δηλώσουν σωστά στο Ε9  τις ιδιοκτησίες που κατείχαν την 1η-1-2021, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τους εκδώσει εκ των υστέρων νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά.

Να σημειωθεί ότι εάν τα λάθη στο Ε9 προέρχονται από παραλείψεις προηγούμενων ετών θα χρειαστεί να επανυποβληθούν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Με αυτόν τον τρόπο και τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2020 θα αποτυπώσουν στο σωστό φόρο.

Βέβαια το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ εκδίδεται για κάθε έτος μόνο στην περίπτωση που προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ. Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή όλων αυτών των διορθωτικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνση των φορολογουμένων με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.