ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις του εξωτερικού

08:33 - 05 Νοε 2021 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: «Ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις του εξωτερικού
Στο μικροσκόπιο βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει τους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις που απέκτησαν στο εξωτερικό. Ήδη μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο του συστήματος της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη, σχετικά στοιχεία και έχει προωθήσει ενημερωτικά σημειώματα σε φυσικά πρόσωπα καλώντας τους να προσκομίσουν στην οικεία ΔΟΥ αποδεικτικά για το ύψος των εισοδημάτων τους. Στόχος είναι να ελεγχθούν για εισοδήματα που απέκτησαν και εφόσον κριθεί αναγκαίο να γίνουν οι σχετικές συμπληρωματικές δηλώσεις και βέβαια η έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων με επιπλέον φόρο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του 6ου συνεδρίου «Thessaloniki Summit» «όπως πέρυσι έτσι και φέτος έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις κλπ στο εξωτερικό τα οποία δεν τα έχουν δηλώσει. Τα στοιχεία αυτά μας ήρθαν από την ανταλλαγή πληροφοριών και τους έχουμε ειδοποιήσει να έρθουν να τα δηλώσουν».

Αξίζει να σημειωθεί, η ΑΑΔΕ προ διευκόλυνση των φορολογουμένων παρέχει τη δυνατότητα για αποστολή αντιγράφων κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, που πιστώθηκε με τις συντάξεις, από τους ασφαλιστικούς φορείς ή του μισθού που εισέπραξαν.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «κατ' εξαίρεση, γίνεται δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές, θα μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για τον καθορισμό του τελικού φορολογητέου ποσού των συντάξεων αλλοδαπής, όπως το αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη από τον ασφαλιστικό οργανισμό της αλλοδαπής».

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στην οποία τα δηλούμενα ποσά ταυτίζονται με τα ποσά που αναφέρονται στο email που έλαβε από τη Φορολογική Διοίκηση, δεν απαιτείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Για τους φορολογούμενους, όμως, με αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού που δεν θα  υποβάλουν τροποποιητική δήλωση η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει το φόρο κατ΄εκτίμηση και μέχρι το τέλος του έτους θα ζητήσει τις σχετικές καταβολές από τους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ΑΑΔΕ ενημερώνεται για τα εισοδήματα Ελλήνων που φορολογούνται στην Ελλάδα από τις αρμόδιες αρχές 70 κρατών στο πλαίσιο σχετικής διοικητικής συνεργασίας .  Μάλιστα καταγράφονται κι αποστέλλονται αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου  (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), ο αριθμός του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος  καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.