ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαφόν στα πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων

08:58 - 30 Νοε 2021 | Φορολογία
Πλαφόν στα πρόστιμα απώλειας ΦΗΜ και μη τήρησης βιβλίων
Ανώτατο όριο στην επιβολή προστίμου, για τη μη υποβολή έστω και μίας εκ των προβλεπόμενων τριών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θεσπίζεται με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

Η θέσπιση του ανώτατου ορίου στα πρόστιμα αφορά την περίπτωση που ελέγχεται η τήρηση λογιστικών αρχείων τους και το τυχόν επιβαλλόμενο πρόστιμο υπολογίζεται επί του μέσου όρου των δηλωθέντων εσόδων, βάσει των δηλώσεων φορολογίας των τριών τελευταίων ετών.

Τα θεσπιζόμενα ανώτατα όρια δεν εφαρμόζονται στα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) όταν ο υπαίτιος είναι κάτοχος-χρήστης αυτών.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία, προστίθεται περίπτωση μη επιβολής προστίμου λόγω δήλωσης απώλειας ΦΗΜ πριν την έκδοση της εντολής επιτόπιου ελέγχου σε φορολογούμενους. Τα ανωτέρω καταλαμβάνουν και υποθέσεις για τις οποίες μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2021, δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου.

Με την παραπάνω τροπολογία ρυθμίζονται επίσης τα ακόλουθα ζητήματα:

- Τροποποιούνται/συμπληρώνονται διατάξεις σχετικά με την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κερδών επιχειρήσεων από την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, με ενσωμάτωση κριτηρίων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

- Επεκτείνεται η χορήγηση, αναδρομικά από την 1η-8-2020, της ισόβιας τιμητικής παροχής (200 ευρώ ανά άτομο μηνιαίως) και στους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς, στους έφεδρους αξιωματικούς, στους ανακαταταγέντες έφεδρους αξιωματικούς, στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καθώς και στους υπηρετήσαντες στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου που έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα και ενεπλάκησαν ή συμμετείχαν στα γεγονότα της Κύπρου κατά τα οριζόμενα χρονικά διαστήματα.

Σήμερα, η παροχή αυτή καταβάλλεται μόνο στους Έλληνες οπλίτες που διαθέτουν πιστοποιητικό Ζώνης Πρόσω, λόγω της συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου.

Η εν λόγω παροχή είναι αφορολόγητη, δεν μεταβιβάζεται, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, δεν υπόκειται στην εισφορά αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή χρηματοδοτικά ή πιστωτικά ιδρύματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.