ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφορία: Έξι υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσετε το Δεκέμβριο

09:26 - 02 Δεκ 2021 | Φορολογία
Εφορία: Έξι υποχρεώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσετε το Δεκέμβριο
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες με την εφορία, ώστε να αποφύγουν μια έξτρα επιβαρύνσεις φόρων και καταλογισμούς προστίμων . Έτσι, στο «μενού» βρίσκονται υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων για όσους εισέπραξαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις έκτακτες αμοιβές και επιδόματα ή εντοπίσθηκαν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη.

Επίσης θα σε συνεννόηση με τις φορολογικές αρχές για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων θα πρέπει να προβούν όσοι  έλαβαν χρήματα από γονικές παροχές καθώς όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό. Τέλος, θα πρέπει να γίνει μέχρι την εκπνοή του χρόνου η απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.  

Αναλυτικά:

1.   Για εισοδήματα παλαιότερων ετών, πχ αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, συνταξιούχοι κτλ θα θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 τροποποιητικές δηλώσεις  H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020.  Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

2.   Για αδήλωτα εισοδήματα που προέκυψαν από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και καταλογίστηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση, θα πρέπει να κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Έτσι, μόνο, κι εφόσον από τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής από το επιπλέον βεβαιωθέν, τότε θα υπάρξει «κούρεμα» του φόρου. Η προθεσμία αφορά, μεταξύ άλλων, χιλιάδες συνταξιούχους που εντοπίσθηκαν με τά από ελέγχους της ΑΑΔΕ να μη έχουν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

3.   Για όσους απέκτησαν χρήματα από γονικές παροχές εντός του 2021 η προθεσμία για τη σχετική δήλωση είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κι αυτό για να έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης ή του «πόθεν έσχες» για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022

4.   Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν χειρόγραφα στην εφορία οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων καθώς και από όσους κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου.

5.   Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό  θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

6.   Για την απόσυρση ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου η  προθεσμία για τους υπόχρεους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 02 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.