ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: Αυτοματοποιεί την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

14:13 - 15 Ιαν 2022 | Φορολογία
ΑΑΔΕ: Αυτοματοποιεί την επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, στην οποία όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς την παρέμβαση των υπαλλήλων της, προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συμφωνά με την Καθημερινή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνεχεία, το πόσο της επιστροφής θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους.

Υπολογίζεται πως για το 97% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται αυτόματα.

Για το υπόλοιπο 3% θα διενεργείται προηγουμένως έλεγχος. Πρόκειται για τις περιπτώσεις επιστροφής πολύ μεγάλων ποσών και φορολογουμένων που έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Με βάση το νέο σχέδιο, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών η ανθρώπινη παρέμβαση περιορίζεται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ.

Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να τεθούν εντός του έτους οι νέες αλλαγές στις επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τρίτο τρίμηνο του έτους διεκπεραιώθηκε το 84,3% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, ωστόσο εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των εφοριών εμφανίζοντας μεγάλη καθυστέρηση άνω των 90 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ διεκπεραίωσε 7.217 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 425,9 εκατ. ευρώ, ή διαφορετικά 59.022 ευρώ για κάθε μία επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά εκκρεμούν 1.334 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ, με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 338 εκατ. ευρώ ή κατά μέσον όρο 253.373 ευρώ. Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι η ΑΑΔΕ κατά κύριο λόγο επέστρεψε ταχύτερα μικρά ποσά, ενώ οι αιτήσεις επιστροφής μεγαλύτερων ποσών εκκρεμούν καθώς θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σημειώνεται ότι με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. οι επιστροφές θα πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών, διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέφει εντόκως τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους. Συνολικά οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 338 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές ΦΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.