ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθυστερεί ο νέος ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει, ποιοι γλιτώνουν τον φόρο

10:00 - 22 Ιαν 2022 | Φορολογία
Καθυστερεί ο νέος ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει, ποιοι γλιτώνουν τον φόρο
Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται το σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής με το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η άσκηση υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για την ομάδα εργασίας που ανέλαβε να διαμορφώσει την τελική κλίμακα του νέου φόρου στην οποία θα εφαρμόζονται κόφτες οι οποίοι θα περιορίζουν τις επιβαρύνσεις που προκαλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ πάνε λίγο πιο πίσω. Αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο και αμέσως μετά θα πιάσει δουλειά η ΑΑΔΕ που θα «τρέξει» την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022 με βάση τις νέες ρυθμίσεις.

Οι αλλαγές

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι πληρωμές είναι να γίνουν σε 10 δόσεις το διάστημα Μάρτιος-Δεκέμβριος.

Παρόλα αυτά, ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθεί, όπως επισημαίνει και σε ρεπορτάζ του το OPEN, είναι πώς θα γίνουν οι αναπροσαρμογές και οι εκκαθαρίσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα για μεταβολές στο Ε9 μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στον νέο ΕΝΦΙΑ υπάρχει επίσης η λογική να ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στον βασικό ανάλογα με την αναπροσαρμογή στις βασικές κλίμακες.

Επίσης, καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες ακινήτου 250-500 χιλιάδες ευρώ, ξεκινώντας από τις 500 χιλ. ευρώ και πάνω αντικειμενική αξία ακινήτου. 

Επιπλέον, θα υπάρξει αυξομείωση αξίας ακινήτων λόγω νέων τιμών ζώνης, καθώς και εκπτώσεις 5%-30% αναλόγως αξίας περιουσίας και εισοδήματος.

Βέβαια, μένει να βρεθεί τρόπος να παραλληλιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς αυτές γίνονται μέχρι τέλη Ιουνίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:06 - 22 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.