ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που φουσκώνουν το λογαριασμό-Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών

07:48 - 12 Μαϊ 2022 | Φορολογία
ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που φουσκώνουν το λογαριασμό-Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών
Τα 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε σημεία-κλειδιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφύγουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς στο τελικό ποσό πληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα στα ειδοποιητήρια πληρωμής όπου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, θα πρέπει να δώσουν έμφαση για τυχόν λάθη, παραλείψεις η κενά. Κι αυτό για να προβούν σε διορθώσεις και υποβολή τροποποιητικής δήλωση Ε9  για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να δοθεί σημασία είναι τα εξής:
 

·         στα εμπράγματα δικαιώματα και ειδικά στην ακριβή αναλογία μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορά χρεώσεων έως 90%

·         συνιδιοκτησίες που, αντί αναλογίας, εμφανίζεται σαν 100% κυριότητα και φορολογείται εξ ολοκλήρου

·         μη αναγραφή του ορόφου, που οδηγεί ακόμα και υπόγεια να φορολογηθούν σαν να ήταν ρετιρέ 6ου ορόφου και πάνω

·         συμπερίληψη βοηθητικών χώρων μαζί με κύριους (πχ σπίτι 90 τμ και 10 τμ αποθήκη δηλώνονται όλα μαζί σαν 100 τμ  κατοικίας) εξαιτίας της οποίας χάνουν έκπτωση έως και 90%!

·         Μη δήλωση ως Ημιτελών ή μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που οδηγεί σε απώλεια έκπτωσης  60%

Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών

Σε σχέση πάντως με τα ειδοποιητήρια γιασ τον ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν χθες  μια πρώτη αποτίμηση έδειξε ότι:

·         οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες είδαν μείωση στα εκκαθαριστικά τους. Τα ποσά μείωσης ξεκινούν από  10 έως 100 ευρώ για μικρομεσαίες περιουσίες (κυρίως στα αστικά κέντρα). Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις φτάνουν έως και 5.000 - 7.000 ευρώ.

·         περίπου 15% των ιδιοκτητών έχουν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο  με πέρυσι, δηλαδή με μείωση ή αύξηση μικρότερη των 5 ή 10 ευρώ.

·         το 3% των ιδιοκτητών είδαν αύξηση περίπου 50 ή έως και 100 ευρώ.

·         το 2,5%-3% υπολογίζεται ότι βλέπει πολύ μεγάλη αύξηση ή και τριπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται φέτος να πληρώσουν. Πρόκειται συνολικά για ένα ποσό 120-130 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο.  Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 100 -300 ευρώ για τους περισσότερους, αλλά μπορεί να ξεπερνούν τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ, με βάση τη συνολική περιουσία, ιδίως για ακίνητα στην επαρχία που για πρώτη φορά θα πληρώσουν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρώτη δόση τουλάχιστον πρέπει να πληρωθεί στις επόμενες 20 μέρες, έως 31 Μαΐου.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.