ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΠΑ: Παράταση των χαμηλών συντελεστών και το β΄εξάμηνο του 2022

13:26 - 18 Μαϊ 2022 | Φορολογία
ΦΠΑ: Παράταση των χαμηλών συντελεστών και το β΄εξάμηνο του 2022
Έβγαλε ειδήσεις η παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα στη ΓΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι αφενός η στήριξη κλάδων αλλά και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής μας οικονομίας. Βέβαια σε δεύτερο χρόνο από το 2023, θα εξεταστεί και μονιμοποίηση του μέτρου αυτού. 

 Να σημειωθεί ότι η  διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αφορά τους εξής κλάδους :

1. Μεταφορές όπου είναι στο 13% και καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

2. Εστίαση: Το ΦΠΑ στο 13%  αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Και το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3. Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
Επίσης, μένει να διασαφηνιστεί και το θέμα διατήρησης του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
 
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα σε επίπεδο τουρισμού θα τα καταφέρει ξανά το 2022.
 
Επίσης, στην ίδια εκδήλωση ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και το ποσό θα επιστραφεί σε έως 96 δόσεις.
 
Οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις θα βγουν μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
 
Ο υπουργός υπογράμμισε πως από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις την περίοδο των lockdown, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 18 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.