ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ευκαιρίες μετά την πτώση του Χρηματιστηρίου της Ρουμανίας

10:16 - 19 Νοε 2008 | Συνεντεύξεις
Τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μετά την πτώση του αγοράς της Ρουμανίας εντοπίζει ο Αργύρης Βόλης Αντιπρόεδρος της S.S.I.F. IEBA Trust S.A. που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία. Όπως σημειώνει στο «R» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών, το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου παρουσίασε σημαντική άνοδο. Αφορμή της συνέντευξης η ομιλία του κ. Βόλη στο συνέδριο «South-East Europe Investment Conference» με θέμα τις ευκαιρίες επένδυσης, τις προοπτικές και τις προκλήσεις στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008.

Ξεκινώντας από το 2004, ο δείκτης αναφοράς ΒΕΤ πραγματοποίησε αποδόσεις άνω του 100%, το 2005 ο δείκτης είχε απόδοση 63%, το 2006 30% και το 2007 19%, δημιουργώντας προσδοκίες για μία πιθανή διόρθωση της αγοράς. Από τη μία πλευρά, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών την τελευταία τετραετία δικαιολογούν εν μέρει την πορεία αυτή, ωστόσο η οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση της αγοράς συνέπεσε με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, την οποία ζούμε τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει ο κ.Βόλης.  

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 5 Νοεμβρίου 2008, ο δείκτης ΒΕΤ ήταν μειωμένος κατά 69% YTD, ενώ ο BET-FI κατά 84% YTD (ο BET-FI απεικονίζει την πορεία των 5 εισηγμένων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, των οποίων η αξία συναλλαγών αποτελεί περίπου το  60-70% της συνολικής ημερήσιας).

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την πορεία του χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου τον τελευταίο χρόνο;

Το πρώτο είναι το κλείσιμο θέσεων από ένα σημαντικό αριθμό θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά, είτε για να καλύψουν θέσεις σε άλλες αγορές, είτε για να ικανοποιήσουν κριτήρια ελάχιστης ρευστότητας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις έλαβαν χώρα σε δύο φάσεις, η μεν πρώτη το Φεβρουάριο, η δε δεύτερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών.

Το δεύτερο είναι η υπεραντίδραση όλων των τύπων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Παρά τον αναδυόμενο χαρακτήρα της Κεφαλαιαγοράς της Ρουμανίας, η εξέλιξη της αγοράς κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευθυγράμμιση της πορείας της με παγκόσμιες αγορές, παρά σε μία επιβεβλημένη διόρθωση προς τις δίκαιες αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών. Μπορούν να αναφερθούν 2 ενδεικτικά παραδείγματα:

α. Η ισχυρή πτώση των τιμών των SIFs είχε ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, στην περίπτωση της SIF Transilvania, τη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησής της στα 296 εκατ. RON στις 05 Νοεμβρίου 2008. Παράλληλα, διαμόρφωσε την αξία του ποσοστού που κατέχει η εταιρία επενδύσεων στην τράπεζα BRD, την μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα βάσει ενεργητικού, σε 275 εκατ. RON περίπου (σε τρέχουσες τιμές), ενώ αποτελεί μόλις το 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

β. Τα προκαταρκτικά λειτουργικά αποτελέσματα των εισηγμένων τραπεζών Banca Transilvania και BRD-GCG για τρίτο τρίμηνο του 2008, αυξήθηκαν κατά 30% και 19% αντίστοιχα, ωστόσο, η πορεία των τιμών των μετοχών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών ακολούθησε πτωτική τάση, αντίστοιχη του τραπεζικού κλάδου διεθνώς. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2008 περιλαμβάνουν τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση της ασφαλιστικής εταιρίας Asiban, στην οποία κάθε τράπεζα κατείχε το 25%, και τα οποία ανέρχονται σε 88 εκατ. ευρώ περίπου.

Το τρίτο σημαντικό γεγονός είναι το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους σε επενδύσεις με ρίσκο, τοποθετώντας σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους σε καταθετικά προϊόντα. Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των Ο/Ν επιτοκίων.

Όλες αυτές οι παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος τους τελευταίους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών των δεικτών του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου.

Τι μπορούν να περιμένουν από εδώ και στο εξής οι συμμετέχοντες στην αγορά;  

Είναι προφανές ότι μία κρίση με τη δυναμική αυτή, αποτελεί παράλληλα μία επενδυτική ευκαιρία. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές μάλλον χαμηλές, αλλά παράλληλα αντικατοπτρίζουν τόσο την επίγνωση για την εκτιμώμενη μελλοντική πορεία της οικονομίας, όσο και τις προσδοκίες αναφορικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Eπιπροσθέτως, πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυναμική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και το γεγονός πως η Ρουμάνικη οικονομία πρεπει να αντιμετωπίσει παραμέτρους όπως: Μείωση του αυξημένου ομολογουμένως ρυθμού αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.