ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολες μέρες θα περάσει το 2009 ο τουρισμός

11:38 - 21 Νοε 2008 | Συνεντεύξεις
Την... πόρτα του ελληνικού τουρισμού χτυπάει η διεθνής κρίση και οι ειδικοί εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι το 2009 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγαλύτερη «δεξαμενή» τουριστών για τη χώρα μας, είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσουν να περιορίσουν σε έξοδα, χρόνο αλλά και... χιλιόμετρα τις διακοπές τους.

«Η χώρα μας αναπόφευκτα υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε εποχή ιδιαίτερα προβληματική για τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις χώρες προέλευσης των πελατών του ελληνικού τουρισμού δεν επιτρέπουν καμία αξιόπιστη εκτίμηση», δηλώνει στο «R» ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Εκτιμά ωστόσο ότι όπως και οι άλλοι τομείς της οικονομίας, έτσι και ο τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση. «Συνεπώς, το 2009 θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα είναι μια ιδιαίτερη καλή χρονιά όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη

Χωρίς να προεξοφλεί καταστροφικές εξελίξεις, σημειώνει ότι όλοι οι φορείς του κλάδου πρέπει, μαζί με κάθε προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των όποιων απωλειών, να προετοιμαστούν ώστε να κερδίσουν τα μέγιστα όταν θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. «Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός, τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός σε διαφόρων ειδών κρίσεις. Γιατί λοιπόν να μην συμβεί αυτό και τώρα;», τονίζει ο κ. Δρακόπουλος

Η Γηραιά Αλβιόνα

Οι Βρετανοί τουρίστες διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στις αφίξεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τι θα γίνει τώρα που η χώρα έχει περιέλθει σε ύφεση και οι Βρετανοί βάζουν «μαχαίρι» στις καταναλωτικές δαπάνες; Ο κ. Δρακόπουλος εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτη η ανάσχεση του όποιου ρεύματος υπάρχει μέχρι σήμερα προς την χώρα μας. Προσθέτει μάλιστα ότι η εξέλιξη της κίνησης από τη Μεγάλη Βρετανία θα επηρεαστεί από το συνδυασμό της ισοτιμίας στερλίνας - ευρώ, της τιμής του πετρελαίου (η οποία επηρεάζει το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών) και του ψυχολογικού οικονομικού κλίματος που θα επικρατεί στη χώρα.

«Μπορεί μεν οι Αγγλοι που επισκέπτονται τη χώρα μας να μην είναι οι καλύτεροι ποιοτικά πελάτες, όμως η εμπειρία δείχνει ότι αν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο ζευγάρια καινούργια παπούτσια και ένα ταξίδι για διακοπές, θα προτιμήσουν τις διακοπές», καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.