ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ζημιές και το εμπόριο

10:33 - 19 Δεκ 2008 | Συνεντεύξεις
Για πρωτοφανή ζημιά που θα «λυγίσει» πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο ο Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου ένδυσης και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος. Ο ίδιος δηλώνει τυχερός που δεν έπαθαν ζημιές τα καταστήματά του επί της Σταδίου, χάρη στα σιδερένια ρολά που βρίσκονταν τοποθετημένα μπροστά από τις βιτρίνες. Ωστόσο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά θα παραμείνουν κλειστές για να επανορθώσουν τις ζημιές, εκτιμά ότι θα χάνουν καθημερινά από 0,3% έως 0,5% του ετήσιου τζίρου τους. Ποσοστό που φθάνει το 1% όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Μπορεί να φαίνεται «αστρονομικό» το ποσό των 1,5 δις. ευρώ, υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά τόσο υπολογίζεται το ύψος της ζημιάς πανελλαδικώς, εάν ληφθούν υπόψη εκτός από τις υλικές ζημιές, τα διαφυγόντα κέρδη και το κόστος των εμπορευμάτων που κάηκαν ή κλάπηκαν. Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να καλύψει μέρος της ζημιάς, τονίζει ο Θεόδωρος Βάρδας, που έχει ήδη προταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι μόνο για φέτος να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές μέχρι τα τέλη του χρόνου. Και συνεχίζει «ο ΣΕΛΠΕ και τα 150 μέλη του που διαχειρίζονται 6.000 καταστήματα και απασχολούν 66.000 εργαζόμενους δεν επιθυμούν να πάρουν την θέση της κυβέρνησης. Μέλημά του Συνδέσμου είναι να βρεθούν γρηγορότερα λύσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για το εμπόριο».

Τη μεγαλύτερη ζημιά πάντως φαίνεται να έχει η Sprider που κάηκε ολοσχερώς το κατάστημα επί της Ερμού, με το κόστος να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Σημαντική ζημιά που υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ έπαθε και το κατάστημα Γλου επί της Σταδίου, όπου από τους πέντε ορόφους κάηκαν οι τρεις. Ο Γιώργος Γλου μιλά για πολύ μεγάλη ζημιά που ξεπερνά τα όρια της λογικής καθώς η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με -60%.

Δ. Καραγιαννοπούλου  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.