ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Aν ήμουν τώρα υπουργός Οικονομίας"...

10:10 - 29 Ιαν 2009 | Συνεντεύξεις
Aν ένας πολιτικός δικαιούται να έχει άποψη για την ελληνική οικονομία δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό κ. Ι. Παπαντωνίου. Ήταν ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας, έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, επί των ημερών του η Eλλάδα μπήκε και στη ζώνη του ευρώ, το Χρηματιστήριο έφτασε στο ζενίθ και στο...ναδίρ και, τέλος πάντων, η άποψή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία τόσο ζοφερή συγκυρία.

 Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται στον ίδιο είναι τι θα έκανα αν ήμουν...Καραμανλής. Δηλαδή πρωθυπουργός της χώρας. «Εκλογές»! Και τονίζει ότι, «δεν μπορεί από τη μιά στιγμή στην άλλη η κυβέρνηση μα προχωρήσει σε τομές για να θωρακίσει τη χώρα μέσα στην κρίση. Για το λόγο αυτό βλέπουμε να δίνει δωράκια σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, να εξαγγέλει προσλήψεις».

Κατά την άποψή του, «μία νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε στοχευμένη πολιτική, βάζοντας τρεις στόχους. Να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Φρένο στη σπατάλη και στις κομματικές προσλήψεις, πάταξη της γραφειοκρατίας, να μη χρειάζονται δύο χρόνια για ν' ανοίξει μία επιχείρηση, χτύπημα στους μεσάζοντες για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Το θέμα είναι να περάσουμε μήνυμα στις αγορές, να εμπιστευτούν και πάλι την οικονομία», υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι, «θα πρέπει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, να εκπονήσει ένα πρόγραμμα δύο τριών χρόνων. Κι αν υπάρξουν παροχές, αυτές θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα.

Όχι, όπως τώρα, που ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές λειτουργεί αντίστροφα. Προφανώς, η κυβέρνηση περιμένει καλύτερη εικόνα από τις δημοσκοπήσεις πριν προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών. Αργότερα μετά τις ευρωεκλογές, τα πράγματα αναμένεται να είναι πιο δύσκολα για την οικονομία και τη χώρα. Τί θα σημάνει για την αγορά και την οικονομία μεγάλη μείωση στον τουρισμό φέτος;», διερωτάται ο πρώην υπουργός. Πάντως, από το περιβάλλον του ιδίου τονίζεται ότι έχει έρθει πιο κοντά πλέον με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνείται θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, ότι τον ενδιαφέρει να πολιτευτεί ξανά, μόνο στις εθνικές εκλογές.

Y.Γ.: Ο κ. Παπαντωνίου διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι τού έγινε πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.